Мащабно проучване показва как действат плодовете и зеленчуците върху теглото.
Проучване, наблюдавало хранителните навици за четвърт век, посочва действието на плодовете и зеленчуците върху теглото на човек, пише британският вестник Independent, цитиран от агенция БГНЕС.
Най-вредни в това отношение са картофите заради тяхното високи количества скорбяла и ниско съдържание на вода, посочват изследователите от Училището по обществено здраве в Университета в Харвард, САЩ.
Картофите се свързват най-често с качването на килограми като изследователите препоръчват те да бъдат заменени с ориз или пълнозърнест хляб.
Изследователите открили различно влияние върху натрупването на килограми или отслабването при храненето с различните плодове и зеленчуци. Не е неочакван изводът на учените, че честата консумация на плодове и зеленчуци помага за намаляване на теглото.
Особено полезни при отслабването се оказват боровинките. Шепа боровинки на ден помага за свалянето на повече от половин килограм, най-вече заради наличието си на полифеноли – съставки, които ограничават промените на метаболизма.
Сред най-полезните за отслабването зеленчуци са карфиол, брюкселско зеле и броколи.
При плодовете, подходящи за отслабване са сушените сини сливи, ябълките, крушите и ягодите.
На всеки 4 години в продължение на период от 24 години участниците в проучването е трябвало да посочват колко често са хапвали посочените от учените 131 различни плодове и зеленчуци, както и да отбележат дали са правили физически упражнения и какви са навиците им, свързани с гледането на телевизия и пушенето.
Снимка: jamonation
За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя колекция от песни за ябълки: