И Русия ограничава смартфоните в училищата

момче с телефон

Русия също въвежда ограничение за мобилни телефони в училищата.

В близо 10 600 училища – почти една четвърт от училищата в Русия, вече е ограничено използването на мобилни телефони от деца.

Това съобщи руският министър на образованието Олга Васильева за Российская газета на 14 декември 2019 г.

Министърът припомни, че в началото на 2019 г. три институции в Русия, в т.ч. министерството на образованието, препоръчаха на училищата в Руската федерация да ограничат ползването на смартфони от учениците, но без да ги задължава, а образователната организация сама да впише това във вътрешния си ред.

„Вече имаме конкретни числа: 10 628 училища – тоест приблизително едно на всеки четири – изпълниха препоръките и ограничиха телефоните по време на уроците“, заяви още министърът.

Тя уточни, че в Северна Осетия, Ингушетия, Белгородска област такова решение е взето от 100% от училищата, в Камчатската територия – 37,5%, Магаданска област – 53,3%, Пермска територия – 58,8%, Република Марий Ел – 63, 8%, Удмуртия – 60,9%, Кемеровска област – 67,3%, Курганска област – 50,9%, Свердловска област – 65,3%.

Образователният министър припомни, че е проведено социологиско проучване в Русия, което показало, че 61% от учениците, 89% от родителите и 90% от педагозите поддържат ограничаването на използването на мобилни телефони в час. Т.е. не само възрастните, е и болшинството от децата са съгласни, че смартфоните ги разсейват от учебния процес, каза тя.

Агенция БГНЕС припомня, че по-рано Министерството на образованието препоръча на регионалните власти да обмислят ограничаване на използването на мобилни телефони в училищата. Препоръките се основават на анализ на международния опит и на проучване на общественото мнение, проведено от Министерството на образованието. Правителството препоръча още ако е възможно, училищата да предоставят съоръжения за съхранение на мобилните телефони на учениците по време на учебния процес.

Zdraven.bg припомня, че през 2018 г. Франция забрани смартфоните за учениците под 15 години, а Гърция въведе забрана за използването на мобилни телефони, таблети и устройства за игри в класните стаи в училищата. Съгласно чл. 172, ал. 1, т. 12 от действащия в България Закон за предучилищно и училищно образование, учениците се задължават да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове.

Британско проучване пък установи, че почти четвърт от младите хора са пристрастени към смартфоните си и изпадат в паника без тях. Резултатите от американско изследване пък разкри, че смартфони и лаптопи променят негативно мозъка на децата.

Снимка на момче със смартфон: Pixabay