И с черен шоколад се пълнее

И с черен шоколад се пълнее, плашат експерти! Защо?

Ако смятате, че като замените врага на стройната фигура – млечния шоколад, с черен шоколад, сте намерили компромисен вариант да задоволите страстта си за сладко, грешите! Това предупреждава германски експерт по хранене.

Предупреждението на Хелга Щрубе от Германското дружество по хранене със сигурност няма да се хареса на любителите на шоколада, които искат да отслабнат, но същевременно не желаят да не се лишават от сладкото изкушение.

По-високото съдържание на какао означава, че черният шоколад съдържа още повече какаова мазнина от млечния, макар да е с по-ниско съдържание на добавена захар.

В действителност черният шоколад съдържа повече калории от млечния, тъй като количеството енергия грам за грам на какаовата мазнина е по-голямо от това на захарта.

Черният шоколад не е балсам за стройна фигура и съвест, казва Хелга Щрубе, цитирана от агенциите ДПА и БТА.

Въпреки разкритието, че не е най-добрият приятел на желаещите да отслабнат, черният шоколад си остава по-здравословният избор, отколкото млечния. Той е богат на фитохимикали, известни като флавоноиди, които се срещат в плодове и зеленчуци като ябълките, гроздето и червеното зеле.

Хората не трябва да имат угризения, ако хапват парче черен шоколад всекидневно, допълва Щрубе, но напомня, че консумацията в големи количества и на двата вида шоколад е нездравословна и водеща до затлъстяване.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: hyacinth50