Йога и тай чи намаляват кръвното налягане

йога

Източните изкуства йога и тай чи регулират високото кръвното налягане в нормални параметри и намаляват риска от инсулт.

Един от най-големите здравни проблеми на човечеството – хипертонията, може да бъде решен с практикуването на йога и тай чи.

Австралийски изследователи от университета Монаш, Университета на Южна Австралия и Университета в Мелбърн установиха, че йога и тай чи могат да имат положителен ефект върху намаляването на високото кръвно налягане, мастните киселини и нивата на кръвната захар – все рискови фактори за инсулт.

Изследователите са направили мета анализ на 26 проучвания, публикувани в периода между 1985 и 2017 г., в които се изследва как йогата и тай чи овладяват рисковите фактори за здравето, включващи кръвно налягане, холестерол, диабет, предсърдно мъждене, консумация на алкохол, затлъстяване, безпокойство и депресия.

Изследователите казват, че и двете източни практики имат потенциал да намалят риска от инсулт, както и да подпомогнат на прекаралите инсулт.

Университетският преподавател по движение на човека, д-р Маартен Имминк, казва, че физическата активност играе важна роля в предотвратяването на повторен инсулт, но много от претърпелите инсулт може да страдат от ограничена подвижност.

Това е областта, в която йога и тай чи могат да са изключително полезни – те са нежни, леки, бизарани на движения, които помагат на хората да се съсредоточат – състояние на ума, което претърпелите инсулт често губят – и да бъдат активни едновременно, казва д-р Имминк.

Професор Сюзън Хилие, декан на катедра Здравни изследвания към Университета на Южна АвстралияСА, казва, че има все повече доказателства, че интервенции на базата на внимание могат да бъдат един ефективен и неинвазивен начин за намаляване на хипертонията – най-големият рисков фактор за инсулт.

Някои доказателства показват, че интервенции на базата на внимание като йога и тай чи регулират кръвното налягане, като учатат на хората да дишат дълбоко, балансирайки и стабилизирайки автономната си нервна система и понижавайки сърдечната честота, казва проф. Хилие.

Преживелите инсулт са с повишен риск от повторен такъв – с 43% вероятност в рамките на 10 години, 32% вероятност в рамките на пет години и 16% вероятност в рамките на една година – затова е важно да намерим интервенции за намаляване на основните рискови фактори, допълва тя.

Освен че намаляват кръвното налягане, изследванията показват, че интервенции на базата на внимание като йога и тай чи могат да спомогнат за подобряване на здравето на диабетици, като увеличат кръвоснабдяването и доставянето на кислород до тъканите, помагат за производството на инсулин и подсилват действието на антиоксидантите.

Резултатите от мета анализа са публикувани в специализираното издание Future Neurology на 27 септември 2018 г.

Снимка на жена в йога поза сред природата: Евита Очел