Йога срещу стрес и за добро настроение

Йога помага срещу стрес и носи добро настроение, твърдят експерти.

Йога упражненията са по-добри от другите видове физически упражнение за намаляване на безпокойството и подобряване на настроението, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от агенция ЮПИ.

Учени сравнили йога упражнения с рутинно ходене и било установено, че хората, които практикуват йога упражнения, са в по-добро настроение и по-малко тревожни.

Изследването обхванало 19 души, посветили част от времето си на програма, свързана с йога упражнения, и други 15 участници, които се включили в програма, свързана с редовно ходене, съобщи в-к Los Angeles Times.

Участниците в двете групи 12 седмици отделяли по един час 3 пъти седмично за своята програма и минали няколко теста, за да се изследват настроението и безпокойството им, предаде агенция БТА, цитирана от actualno.com.

Освен това учените ползвали ядреномагнитен резонанс, за да изследват нивата на химикала гама-аминобутирична киселина в мозъците им. Става въпрос за невротрансмитер, който успокоява мозъчната дейност, намалява безпокойството и предизвиква състояние на покой.

Участниците, които извършвали йога упражнения, демонстрирали по-добро настроение и по-малко тревожност в сравнение с онези, които се включили в програма, свързана с редовно ходене. Йога упражненията довели също до повишаване нивата на гама-аминобутиричната киселина, което е свързано с подобряване на настроението.

Снимка: Мартин Луис

Zdraven.bg представя няколко часа музика на тибетски пеещи купи, подходяща за йога и релакс: