Йодирана сол прави хората по-умни

Йодирана сол прави хората по-умни.

Използването на йодирана сол повишило коефициента на интелигентност на американците, показват дългогодишни проучвания.

Задължителното йодиране на солта, въведено в САЩ през 1924 година, е направило американците по-умни, като повишило коефициента им на интелигентност с 3,5 точки, установи проучване, цитирано от електронния сайт на сп. Discover и агенция БТА.

Тази мярка била предприета от здравните власти, за да се пребори със случаите на ендемичната гуша. Това заболяване се причинява именно заради липса на достатъчни количества йод в човешкия организъм. Но мярката, освен че се преборила с това заболяване, имала и неочакван страничен ефект – поумняването на населението.

Проучването било осъществено от екипа на Джеймс Фрайър от Националното бюро за икономически изследвания в САЩ.

Учените проучили данните на 2 милиона военнослужещи американци, мобилизирани по време на Втората световна война. Те били раждани между 1921 и 1927 година.

Изследователите сравнили информацията за хората, родени преди 1924 година и непосредствено след това, като отчели и коефициента им на интелигентност.

Тогава войниците задължително попълвали такива тестове. По-умните бивали разпределяни в авиацията, а по-посредствените в интелектуално отношение – в пехотата.

Специалистите констатирали, че след въвеждането на задължителното йодиране, мъжете, произлизащи от градове с ниски йодни нива, осъществили рязък скок в интелектуалните си резултати. Те много по-често били разпределяни в авиацията и показвали коефициент на интелигентност с 15 точки по-висок от останалите.

Днес йодирането на трапезната сол е задължително в много държави по света, включително и в България. От 1924 година до ден днешен тази мярка е довела до общото покачване на коефициента на интелигентност на американците с 3,5 точки.

Йодът може да се набави по естествен път в организма чрез храната – чрез морските продукти и от растителни продукти, отгледани в крайбрежни райони с високо йодно съдържание на почвите. А бедна на йод е продукцията, отгледана в планините и във вътрешната част на територията на страната.

Йодният дефицит е една от основните причини за лечимото умственото изоставане по света, известно като кретенизъм. Заболяването е било широко разпространено, преди задължителното йодиране на трапезната сол.

Според данни на Световната Здравна Организация и днес 2 милиарда от нашите съвременници са изложени на риск от йоден дефицит.

Йодът играе много важна функция при развитието на интелекта на човека, особено в ембрионалната му фаза, припомня списанието.

Снимка: Aaron Stidwell