Какаото е суперхрана срещу стрес и холестерол

какао

Какаото е идеалната суперхрана за борба със стреса и високия холестерол.

Новите форми на работа и съвременният начин на живот се отразяват на физическата ни активност и водят до увеличаване на консумацията на храни с лошо качество.

Освен това новият ритъм на живот, особено в големите градове, причинява на много хора стрес и различни заболявания. Друг проблем за съвременните хора е липсата на почивка. Някои видове продукти обаче могат да помогнат за подобряване на ситуацията.

Експертите изтъкват три най-важни фактора за правилното функциониране на организма: здравословно и разнообразно хранене, редовни физически упражнения и почивка. Именно те помагат да се избегнат много видове заболявания.

Учените отдавна изследват храните и техните свойства. През последните години те са идентифицирали редица “суперхрани” с много ползи за здравето.

Много хора не са наясно с ползите от някои храни. Един от известните на всички продукти насърчава ефективната мозъчна дейност и помага в борбата със стреса, а също така е важен източник на минерали и фибри – натуралното какао, пише испанският вестник „La Razón“, цитиран от агенция БГНЕС.

Какаото е отличен пример за продукт, който е важен за здравето и правилното функциониране на организма.

Често хората свързват натуралното какао с шоколада, но последният е преработен продукт. Необработеното какао намалява кръвното налягане, регулира нивата на глюкозата, предпазва сърдечносъдовата система и подобрява когнитивните способности. Може да се използва по различни начини, което го прави чудесна съставка в различни ястия. Натуралното какао също така осигурява дълготрайно облекчение от стреса и има положителен ефект върху психичното здраве, ако се консумира често.

Освен това различни проучвания показват връзка (която невинаги съвпада с ефекта) между какаото и когнитивното здраве. Какаото подобрява когнитивните функции и спомага за насищането на мозъка с кислород, което може да бъде много полезно при наличие на заболявания, свързани с този важен орган. New England Journal of Medicine дори се опитва да проучи връзката между консумацията на шоколад във всяка страна и броя на носителите на Нобелова награда. Експертите обаче подчертават, че изборът на шоколад трябва да бъде правилният. Той трябва да съдържа поне 70% от основната съставка. Препоръчителното съдържание на какао е 85%. Какаовата маса трябва да е първият компонент, а захарта – последният.

Струва си да споменем и ползите от какаото за контрола на холестерола. Проблемите с холестерола са често срещани, но какаото може да помогне, тъй като съдържа минерали и фибри и е източник на добър холестерол.

Снимка на какао на прах: Justyna Kunkel / Pixabay