Какаото съдържало витамин D2

какао

Неочакван източник на витамин D2 откриха учените – какаото.

Германски учени откриха неизвестен досега източник на витамин D2, който е толкова важен за здравето – какаото и какаовите продукти.

Относително най-много витамин D2 се съдържало в какаовото масло и черния шоколад, установи химичен анализ. В черния шоколад установеното съдържание на витамин D2 e от 1.90 до 5.48 милиграма на 100 грама продукт, което се равнява на от 13 до 36% от препоръчителната минимална дневна доза от 15 микрограма, посочена в указанията европейската агенцията по безопасност на храните ESFA за дневния прием на витамин D.

Екип от учени от германския Институт по земеделски и хранителни науки към университета Мартин Лутер и от федералния Институт по хранене и хранителни продукти Макс Рубнер са установили съдържанието на витамин D2 в какаовите зърна и продуктите, съдържащи какао, чрез течна хроматография-тандемна масспектрометрия. Техните резултати са публикувани в специализираното издание Food Chemistry.

Витамин D съществува в две основни форми, известни като витамин D2 (холекалциферол) и витамин D3 (ергокалциферол). Витамин D2 се намира се в растителните храни, а витамин D3 в месо, айца и риба. Витамин D3 се произвежда също от кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето. По този начин хората получават над 90% от необходимото им количество витамин D. Останалото си набавят с храната – основно чрез мазна риба или яйца. Витамин D2 има в гъбите, като изложените на слънце съдържат повече. При готвене витамин D се намалява на 40-90% от оригиналното съдържание, в зависимост от начина на приготвяне на ястията, се съобщава в анализ, публикуван също във Food Chemistry през 2014 г.

Според проучване на учени от Университета на Съри, Англия, публикувано в изданието American Journal of Clinical Nutrition на 1 август 2017 г., витамин D3 е по-ефективен от витамин D2 през зимата, когато набавянето от слънцето намалява, и препоръчват да се ревизират предписанията на двете форми на витамин D, като преференциалната да е витамин D3.

Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор. В резултат от това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация. Недостигът на витамин D може да предизвиква не само остеопороза, но и увеличава риска от дихателни заболявания. Поддържането на необходимото ниво, освен че укрепва имунитета, повишава ефективността на работата на мозъка.

Според агенцията по безопасност на храните на ЕС – EFSA, здравните ползи на витамин D, изброени в публикация на агенцията през 2010 г., са: поддържа на имунната система, намалява възпалителните процеси, поддържа мускулната система и сърдечно-съдовата система, както и намалява от риска за проблеми с костите при хората над 60 години при ежедневен прием, се твърди в тяхна публикация през 2011 г.

Според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA достатъчното набавяне на калций и витамин D, като част от добре балансирана диета, заедно с физическата активност, могат да намалят риска от остеопороза. Подобно твърдение се посочва и в указания на здравното министерство на Канада от 2000 г.

Снимка на какао на семена и смляно: Янисе Вейр