Ежедневната консумация на какао подобрява паметта, сочат данните от ново изследване на австралийски учени.
В експеримента са участвали 63 доброволци на възраст между 40 и 65 години. В продължение на месец всеки ден те са пиели какао. В началото на експеримента и в неговия край учените са сканирали мозъка на всеки един от участниците.
Изследваните са били разделени на три групи. В първата са пиели какао, която е съдържало 500 мг флавоноиди. На тези, които са влизали във втората, напитката е съдържала 250 мг, а в какаото на третата е отсъствало това вещество, обяснява агенция БГНЕС.
Според водещия автор на изследването, професор Дейвид Кемфилд от Центъра за психофармакология към университета Суинбърн в Мелбърн, този ефект от употребата на какаото се дължи именно на съдържащите се в него флавоноиди, пише dariknews.bg. Именно тези растителни съединения защитават мозъка от умора и подобряват неговата работа. Какаото се съдържа и в шоколадовите изделия.
Снимка: sxc.hu