Експеримент на учените отново потвърди фактът, че консумацията на какао подобрява паметта. Как?
Какао съдържа биоактивна съставка, която подобрява паметта, отслабваща с годините, показва ново американско изследване.
Учени от Колумбийския университет в САЩ провели изследването върху 37 здрави доброволци на възраст между 50 и 69 години, които били разделени на две групи. Всеки ден в продължение на три месеца учените им давали какаови напитки, които не са пуснати в продажба по магазините.
Едната група консумирала по 900 милиграма флавоноид дневно, а другата само 10 милиграма. Ако в началото на изследването, участниците имали памет на 60-годишен човек, то три месеца по-късно те вече помнели като 30 или 40-годишен човек.
По време на експеримента бил наблюдавана част от мозъка, която отговаря за паметта и е изключително чувствителна от времето, уточнява агенция БГНЕС.
Специалистите споделят, че освен в какао, флавоноидите се съдържат още в някои видове чай, а също в плодове и зеленчуци като ябълки, грозде и боровинки. Освен върху паметта полезните съединения са благоприятни и за сърцето.
Снимка: seelensturm