Какао срещу диабет

шоколад и какао

Какаото в шоколада може да помогне в борбата срещу диабета.

Изследователи от университета Brigham Young в Прово, Юта, САЩ, са установили, че определени съединения в какаото помагат на тялото да секретира повече инсулин и да реагира по-адекватно на повишените нива на глюкозата.

Инсулинът е хормон, регулиращ кръвната захар, чиито нива са повишени при пациенти с диабет тип 2. При страдащите от заболяването тялото не произвежда достатъчно инсулин или не преработва правилно кръвната захар.

В основата на процеса стоят бета-клетките, обитаващи региони в панкреаса, известни като Лангерхансови острови. Въпросните клетки са специализирани в производството на инсулин. Те също така секретират хормона амилин, който “слага спирачки” на количеството глюкоза, попадащо в кръвта. При диабет тип 2 обаче бета-клетките не функционират правилно и не са в състояние да вършат работата си ефективно.

Авторите на настоящото проучване са открили, че съединения в какаото, известни като мономери на епикатехина, подобряват способността на бета-клетките да секретират инсулин.

За целите на изследването специалистите са поставили мишки на богата на мазнини диета, след което са добавили към храната им какаови съединения.

Учените са открили, че мономерите на епикатехина не само помагат на гризачите да се справят по-добре с повишените нива на кръвната захар, но и допринасят за понижаване на степента на затлъстяване.

Експертите отбелязват, че откритието им не означава, че хората трябва да се тъпчат с изобилстващ от захар шоколад. Това, което ви трябва, са полезните съединения в какаото, пишат изследователите в спeциализираното издание Journal of Nutritional Biochemistry, цитирани от агенция БТА.

Сайтът за здраве, красота и настроение Zdraven.bg поздравява всички любители на шоколада със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: Марко Ферх