Каква е връзката между ръкостискането и интелекта?

ръкостискане

Учените отново доказаха правилото здраво тяло – здрав мозък.

Хората на средна възраст със здраво ръкостискане са по-добри при решаването на проблеми, при тестове за паметта и имат по-бързи реакции, показва изследване.

Данните на повече от 476 000 души показват, че тези с по-силни мускули на ръцете имат и по-добри мозъци.

Изследователите от университета в Манчестър, провели проучването, предполагат, че спортните упражнения са добър начин да си повишим работата на мозъка.

Проучването открива, че хората с по-силен захват биха могли да решат повече логически проблеми за две минути и да си спомнят повече номера от списък, както и да реагират по-бързо на визуални стимули.

Водещият автор д-р Джоузеф Фърт, почетен изследовател в университета в Манчестър, каза за британския вестник Daily Mail: Можем да видим, че има ясна връзка между мускулната сила и здравето на мозъка. Но това, от което се нуждаем сегаq са повече изследвания, за да проверим дали наистина можем да направим мозъка си по-здрав, като направим неща, които правят мускулите по-силни – като тренировки за вдигане на тежести.

При възрастните хората, които се отличават със слабо ръкостискане, има по-висок риск от падане, отпадналост и счупване на костите.

Учените смятат също, че по силата на ръкостискане може да се предскаже и риска от сърдечно-съдови заболявания по-добре, отколкото измерването на кръвното налягане.

Резултатите от проучването са публикувани в материал на специализираното издание Schizophrenia Bulletin.

Снимка на ръкостискане: reynermedia