Каква е връзката между силуета и здравето?

силует

Учени разкриват връзката между силуета на тялото и здравето на човек.

За доброто здраве на сърцето не са опасни единствено излишните килограми, важна в това отношение се оказва и формата на силуета на човека, съобщават агенциите Франс прес и БТА, като се позовават на изследването на екипа на Хосе Медина-Ихохоса от клиниката Майо в Рочестър, щата Минесота, САЩ.

По думите на учените хората с нормално тегло, но с голям корем, са подложени на по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с онези, които нямат голям корем, но пък са затлъстели.

Една непропорционална обиколка на талията се оказва по-голям рисков фактор, отколкото високият индекс на телесната маса.

Екипът от клиниката Майо проучил медицинските досиета на 1692 американци и европейци в периода 1997-2016 година. Участниците били на възраст над 45 години.

Било констатирано, че при крушовиден силует на тялото и при нормално тегло съществува два пъти по-голям риск за развиване на сърдечна болест.

Обиколката на талията става проблематична тогава, когато тя надминава с 90% обиколката на ханша при мъжете и с 85 процента при жените. Тогава говорим за коремно затлъстяване.

Снимка на женски силует: Крис Голберг