Каква талия е опасна за здравето?

Учените изчислиха каква талия е опасна за здравето.

Талия над 102 см за мъжете и над 88 см за жените повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Това посочват специалисти по кардиология. Те препоръчват да се поддържа здравословно тегло, защото така хората могат да се предпазят от високо кръвно налягане.

Специалистите наблягат на факта, че затлъстяването е един от водещите фактори за повишено кръвно налягане и води до риск от сърдечно-съдови заболявания сред хората в активна възраст.

Хипертонията се среща шест пъти по-често при хората със затлъстяване, а инфарктът и внезапната сърдечна смърт по-често сполетяват пълните хора.

Обиколката на талията е много точен показател за съдов риск. Понижаването с 5 до 10 килограма от наднорменото тегло ще осигури по-добро здравословно състояние на човек, споделят специалисти, цитирани от агенция БТА.

Затлъстяването е процес, при който се натрупва излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизнено важните органи като сърцето, съдовете, бъбреците.

Между 30-40% от причините за трупането на килограми са генетични и следствие на околната среда, а останалите 60-70% са резултат от начина на живот на всеки човек, допълват експерти.

Днес затлъстяването се определя като новият актьор на сцената на сърдечно-съдовите рискови фактори, включително и при децата. Най-простите и сигурни способи за понижаване на телесното тегло са повишаването на двигателната активност и намаляването на ежедневния приема на калории.

Zdraven.bg препоръчва на всички спорт за добра фигура и Ви поздравява с песни, в чийто клипове се спортува:

Снимка: Асха тен Брьоке