Какви витамини има в българската бира?

бира

Какви витамини има и в какво количество те се съдържат българското пиво?

Zdraven.bg научи за осъществено лабораторно изследване за съдържанието на витамини в произвежданото пиво в България. Обърнахме се към проф. д-р Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ), водещ автор на осъществения анализ, която изпрати подробности специално за читателите ни и които ви представяме.

Екипът автори на изследването включва също д-р Сергей Иванов (Център по биология на храните), гл. ас. д-р Ива Томова (ИКХТ) и доц. д-р Силвия Милева (ИКХТ).

Резултатите от изследването бяха представени на IX Национална конференция по хранене, която се проведе във Варна в периода 31 май – 3 юни 2018 г.

Ето сентенцията на труда със заглавие “Съдържание на витамини в български пива”, който подробно ще бъде публикуван в българското специализирано списание Хранително-вкусова промишленост:

Пивото съдържа повече от 1000 съединения, които преминават от основните суровини или възникват в хода на технологичния процес на производство и придават неповторимия му състав, характер, аромат и вкус, хранителни свойства и здравословни ефекти:

  • етилов алкохол;
  • декстрини и захари;
  • влакнини;
  • белтъци и техните разпадни продукти;
  • въглероден диоксид;
  • полифеноли;
  • хмелови горчиви вещества;
  • меланоидини и редуктони;
  • минерали;
  • витамини.

Пивото е оптимална, общоприета напитка, от една страна съдържаща хранителни съставки, а от друга – бедна на калории и несъдържаща мазнини.

Витамините се дефинират като група от сложни органични съединения, присъстващи в минимални количества в естествените хранителни продукти, които са от съществено значение за нормалния метаболизъм и липсата на които в диетата причинява дефицитни заболявания. Витамините се изискват в следи от количества (микрограми до милиграми на ден) в диетата за здравето, растежа и репродукцията.

Една от най-удивителните разлики в хранителните свойства на виното, пивото и спиртните (алкохолните) напитки е, че само пивото съдържа значително количество витамини. Предимството на пивото не е само в това, че то е продукт, произведен от зърнени храни, но и от това, че е произведен от специално малцуван ечемик. По време на кълненето зародишът започва да синтезира витамини, в резултат на което съдържанието на витамини в малца е значително по-високо от изходния ечемик. Много от тези витамини са термоустойчиви и не се разграждат при варенето на пивната мъст.

Пивото е отличен източник на витамини, които са от жизнена необходимост за нас. То е особено богато на витамини от B-комплекса. Те са водоразтворими витамини. Съвременните научни изследвания показват, че тези витамини осигуряват на консуматорите на пиво допълнителна защита по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, в сравнение с консуматорите на вино и уиски. По тази причина любителите на пиво са в по-привилегировано отношение спрямо другите.

Всички видове пиво съдържат значителни количества витамини от групата B, особено витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина). Източникът на тези витамини са основно дрождите, поради което нефилтрираното пиво съдържа по-високи концентрации от тях.

За съдържание на 4 водоразтворими витамина – витамин C и три от групата В (В6, В7 и В12) бяха изследвани 8 пива от търговската мрежа. Методът на изпитване е високоефективна течна хроматография с хибридна мас-спектрална детекция (UHPLC-MS-FT). Изследвани са следните марки светло пиво – Ариана, Бритос, Каменица, Ломско, Пиринско и Шуменско, както и следните две марки тъмно пиво – Болярка и Столично.

Витамин С

Препоръчителната дневна доза е най-високата сред всички витамини (Levine, 1986):
90 мг за мъжете и 75 мг за жените (данни: Institute of Medicine, Вашингтон, 2000).
1 литър от изследваните български пива задоволява дневните нужди от витамин С в следното съотношение:
при мъжете – от 9,0 до 29,6%
при жените – от 10,8 до 35,5%

Витамин В6

Препоръчителната дневна доза е: 1,5 мг за мъжете и 1,3 мг за жените (EFSA Panel, 2016).
1 литър от изследваните български пива задоволява дневните нужди от витамин В6:
при мъжете – от 9,3 до 12,0%
при жените – от 10,8 до 13,8%

Биотин (витамин В7)

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 30 микрограма (данни: Institute of Medicine, Вашингтон, 1998).
Само в три от изследваните пива се открива биотин – “Болярка” тъмно и “Ариана” и “Бритос” светло. 1 литър от изследваните български пива задоволява дневните нужди от витамин В7: от 6,7 до 13,3%

Витамин В12

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 2,4 микрограма (данни: Institute of Medicine, Вашингтон, 1998).
В пет от изследваните пива се открива витамин В12 – в дози от 2 до 3 микрограма на литър.
1 литър от тези български пива задоволява дневните нужди от витамин В12: от 83,3 до 125,0%
Пивата са „Болярка“ и „Столично“ – тъмно, „Ариана“, „Каменица“, „Ломско“ – светло.

Zdraven.bg подчертава, че прекаляването на консумацията на алкохол, вкл. бира вреди на здравето. Тъй като българското министерство на здравеопазването не публикува препоръчителни максимални дози алкохол за българските граждани, нито пък препоръчителните дневни дози за витамините C и тези от комплекса B, ние се уповаваме на препоръката на британските здравни власти, които през 2016 г. актуализираха след 21 години дефиницията си за максималната доза алкохол, а през април 2018 г. я препотвърдиха, като я намалиха наполовина, а именно – до 6 халби бира седмично или не повече от 3 литра седмично, но с уговорката да не консумирате друг алкохол. Прием над това количество бира ще увреди организма ви. Затова и не разчитайте само на пивото да ви набави препоръчителните дози споменати витамини. Здрав алкохолик не съществува.

Как да четем правилно резултатите от проучването за съдържанието на полезни витамини в българската бира?

Ако сте жена, която е решила да не пие алкохол в понеделник, но консумира бира редовно, то за да се извлече полезния ефект, а не да се залитне по пиенето и то да въздейства негативно на организма, през останалите дни от седмицата – от вторник до неделя, трябва да се изпива максимум само по една бира от половин литър, за да не се надвиши общата консумация на бира седмично от над 3 литра, чието критично количество вече вреди. По метода на средноаритичното изчисляваме по колко процента от минималната дневна доза от посочените витамини си набавяме с консумацията на половинка българска бира, независимо каква нашенска марка изберем, и получаваме – витамин C: около 11-12%, а витамин В6: около 6%.

Ако пък сте мъж и следвате горния пример за правилно здравословна консумация на бира, то с пиенето на половинка българска бира средно ще се набавят около 9% от дневното препоръчително количество витамин C и около 5% от това за витамин В6.

Ако сме избрали една от трите български бири, които съдържат витамин В7, и се придържаме към полезното количество до половин литър дневно, то бихме си набавили около 5% от препоръчителната дневна доза, а ако изберем да изпием половинка от някоя от петте български марки бири, които съдържат витамин В12, то ще сме приели около 50% от дневната доза.

Отново подчертаваме, да не се стремите да си набавяте дневните дози на тези витамини единствено чрез пиенето на бира, защото само ще развалите положителния ефект на пивото, тъй като ще е нужно да изпивате много повече литри от полезното.

За всички любители на пивото представяме специална колекция от музикални клипове на песни за бира:

Снимка на чаша бира: HoliHo