промо

Какви са изискванията за заведения по време на пандемия от коронавирус?


жена в кафене

Минимум 1.5 метра трябва да бъде разстоянието между масите в заведенията и не повече от 4 души на маса.

От 1 юни 2020 г. отворени за посещения са и затворените помещения на ресторанти и механи, кафенета и сладкарници, заведения за бързо хранене.

Министерството на туризма (МТ) публикува на 29 май 2020 г. допълнен вариант на указанията за дейността на хотелите и заведенията в условията след отмяна на извънредното положение у нас заради пандемията от COVID-19. Документът се нарича Указания – Версия 3 за функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване c COVID-19 в България – съгласувано с МЗ.

В този документ са включени актуализирани указания за работа на закритите части на заведенията, които според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев отварят врати отново от 1 юни 2020 г. Текстът е утвърден от министъра на туризма Николина Ангелкова и съгласуван с Министерството на здравеопазването (МЗ), а частта за изхранването в ресторанти и хотели и с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Разрешена е експлоатацията (в закрити и открити площи) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, коктейл-барове, кафе-барове, бар-конгресни центрове, бар-спортни центрове (басейн, тенис, фитнес, боулинг и др.), лоби барове, бар-клубове, бар-казина и бар-вариетета. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни барове до промяна на епидемичната обстановка в страната и разрешаване на ползването им от компетентния орган.

В заведенията за хранене и развлечения личните предпазни средства (маски/предпазни шлемове и ръкавици) остават задължителни за персонала, не за клиентите. Персоналът трябва да спазва „Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене с търговски площи на открито“, изготвени от Българската агенция по безопасност на храните и съгласувани от министъра на здравеопазването, публикувани на техните интернет страници.

По отношение на масите, местата за сядане и организацията на самото хранене е препоръчително храната по възможност да се сервира. Допустими са два варианта за изхранване на бюфет: когато храната е подредена на бюфет зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с лични предпазни средства; когато храната е подредена на бюфет при самообслужване от клиента, то ще става при спазване на дистанция между клиентите и защита на храната от вторично замърсяване чрез ползване на ръкавици.

Разполагането на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и с не повече от 4 лица на маса или на едно семейство, е също съгласно указанията на министъра на здравеопазването.

В документа се уточнява, че семейните хотели и къщите за гости нямат задължение да представят сключен договор с лечебно заведение за обслужване. При случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в обекта тe трябва стриктно да спазват инструкциите и препоръките на медицинските специалисти от РЗИ или Центъра за спешна медицинска помощ.

В указанията са отразени и възможностите за използване на закрити зали за занимания, зали за спектакли, място за забавни игри и други при спазване на изискванията за физическа дистанция.

Указанията към местата за настаняване и заведенията за хранене се основават на препоръките на здравното ведомство според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите, както и на насоките на ЕС за постепенно възобновяване на туристическите услуги и за санитарни протоколи в обектите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, огласени от Комисията COVID-19 на 13 май 2020 г.

Правилата, предвидени в документа, имат характер на указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни. Туристическите обекти са различни по своето териториално местоположение, предназначение и функции, дизайн, експлоатация и управление, ето защо адаптациите следва да се правят индивидуално, но така, че да съответстват на указанията, които подлежат на актуализация спрямо епидемичната обстановка, посочва МТ.

По-рано, на 5 май 2020 г., министърът на здравеопазването актуализира заповедта, с която от 6 май 2020 г., на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки.

В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1.5 метра.

Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.

С издадената заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Заповед № РД-01-250/05.05.2020 г. е подписана на 5 май 2020 г. и влезе в сила от 6 май 2020 г.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) също публикува Изисквания за работа в откритите търговски площи на заведенията при спазване на противоепидемичните мерки.

открито заведение

Изискванията на БАБХ са съгласувани с Министерството на здравеопазването Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници) за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от утре, 6 май, се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.).

Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.

БАХБ изисква да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).

Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 метра, посочва БАХБ.

На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици (препоръчително). Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките, подчертава БАХБ.

Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.

Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната, информира БАХБ.

Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията се извършват редовно от инспекторите на БАБХ и РЗИ от 6 май 2020 г.

Снимка на жена в кафене: Анастасия Геп; маса в градина на заведение: Рита Е.

loading...