Какво гарантира щастлив брак

Какво всъщност гарантира щастливия брак?

Австралийските учени публикуваха проучване, проведено между 2001 и 2007 година, с което дават идеалните съвети за щастлив и дълъг брачен живот.

Учени от Националния университет в Австралия са проучвали подробности в живота на 2482 женени и неженени хетеросексуални двойки. Изследването е продължило седем години и е било установено какво кара двойката да остава заедно и какво я разделя.

Романтичното дълголетие се определя от годините. Мъжете, които са по-възрастни с една до три години от жената, имат 50% повече изгледи да останат заедно от онези, които са с девет или повече години по-възрастни от партньорката си. Двойките, при които мъжът е с две или повече години по-млад от жената, също рискува да се раздели.

Резултатите от изследването показват, че връзка, която започва, когато мъжът е най-малко на 25 години, има най-голям шанс да се запази най-дълго. Същото се отнася и за връзката, в която и двамата партньори имат еднакво мнение дали искат или не искат да имат деца.

Парите също имат значение. Двойките с ниски доходи имат по-голяма вероятност да се разделят от онези, които получават високи заплати. Безработните мъже имат по-нестабилни връзки, както и мъжете, чиито родители са разведени.

Мнението за пушенето също може да играе важна роля. Връзката, в която единият партньор пуши, а другият не, е със 75% по-голям риск да се разпадне от онази връзка, в която и двамата не пушат.

Проучването показва също така, че вероизповеданието, образованието, консумацията на алкохол не влияят върху брачната стабилност.

Снимка: Камелия Атанасова