Какво ГМО е разрешено в ЕС?

царевица

Какво ГМО има легално в ЕС?

Европейският Съюз е одобрил внос на над 60 ГМО продукти на своята територия. България и останалите държави-членки обаче нямат право да отказват разпространението на тези продукти на своята територия.

Всяка държава обаче може сама да реши дали да култивира тези ГМО продукти или не. България към момента е взела решение за забрана на отглеждането на ГМО храни на българска територия.

ГМО е съкращение за генетично модифициран организъм – т.е. организъм, чийто гени са умишлено променени изкуствено в лаборатории. Според директива 2001/18/CE на Европейската Общност ГМО е организъм (като се изключи човешкия) с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивидите.

Най-скоро одобрени в ЕС ГМО храни са с решения от 24 април 2015 г., когато Европейската Комисия разреши 17 нови или поднови разрешенията на стари ГМО продукти за употреба в храни и фуражи. Тези ГМО продукти са преминали пълната процедура за разрешение, включително одобрителна научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Решенията за издаване на разрешения обабе не покриват отглеждане.

С това решение легализираните ГМО продукти в ЕС стават 67 на брой.

За всички одобрени ГМО продукти било доказано, че са безопасни, преди тяхното пускане на пазара на ЕС. Оценката на риска е била извършена от EFSA в сътрудничество с държавите-членки за всеки отделен ГМО продукт преди да бъдат пуснати на пазара. Разрешенията са валидни за 10 години, както и всички продукти, произведени от тези ГМО ще бъдат обект на правилата за етикетиране и проследяване на ЕС.

Разрешенията за ГМО храни и фуражи се публикуват в официален списък на интернет страницата на ЕС за ГМО в официалния портал europa.eu.

Кои са тези ГМО храни, които ЕК е разрешил за внос и ползване? Кои фирми са получили разрешение за своите ГМО продукти?

Разрешените от ЕС ГМО продукти са различни видове генномодифицирани царевица, памук, соя, рапица, захарно цвекло, както и мая. Те могат да бъдат ползвани като храни и хранителни съставки в други хранителни продукти, състоящи се от тях, както и за фураж за животните.

Европейският Съюз е издал разрешения за:
ГМО царевица, създадена в лабораториите на Monsanto, Syngenta, Pioneer и Dow AgroSciences;
ГМО памук, създаден в лабораториите на Monsanto, Bayer и Dow AgroSciences;
ГМО соя, създадена в лабораториите на Monsanto, Bayer, Pioneer и BASF;
ГМО захарно цвекло, създадено в лабораториите на KWS Saat и Monsanto;
ГМО маслодайна рапица, създадена в лабораториите на Monsanto и Bayer;
ГМО мая, забъркана в лабораторията на NOVO Nordisk;
ГМО биомаса с ГМО бактерии от лабораторията на Ajinomoto Eurolysine.

Разрешенията за ГМО продукти в ЕС са в полза на 9 компании:

Монсанто (Monsanto) е американска корпорация за агрохимични и селскостопански биотехнологии, основана през 1901 г. в щата Мисури, САЩ, която е лидер в генното инжинерство. Освен ГМО храни, произвежда и промишлени химикали и пластмаси.

Синджента (Syngenta) е швейцарски гигант в агробизнеса и химическата идустрия, основан в Базел през 2000 г. след обединяването с агрофирмите на фармацефтичните гиганти Novartis и Zeneca. Почти ежегодно Синджента изкупува по някоя агрофирма.

Pioneer е фирма на американския химически гигант DuPont, основана през 1926 г. в щата Айова, САЩ. Специлизирала се е основно в производство на ГМО продукти. Нека не се бърка с японската корпорация за електроника със същото име.

Dow AgroSciences е дъщерна фирма на американския химически гигант Dow Chemical Company, основана през 1989 г. в щата Индиана, САЩ, специализирана в производство на пестициди и ГМО продукти.

Байер (Bayer) е германска химико-фармацевтична компания, основана през 1863 г. в Леверкузен. Освен ГМО продукти, произвежда и лекарства и химии, а най-известният им продукт е аспирин.

БАСФ (BASF, чете се Баесеф) е също германска фирма, основана през 1865 г. в Лудвигсхафен, и е най-големият химически концерн в света с най-големия химически комплекс на света. Основни нейни продукти са химикали, пластмаси, нефт и газ, както и ГМО храни.

KWS Saat (чете се Кавеес Саат) е частна германска фирма, специлиазирала се в производство на селскостопански продукти и семена, вкл. ГМО, която е основана през 1856 г.

Ново Нордиск (NOVO Nordisk) е датска фармацевтична компания, произвеждаща основно лекарства и хормони, но и с интерес в бизнеса с ГМО продукти. Основана е през 1923 г.

Ajinomoto Eurolysine е европейският клон на японската компания Ajinomoto, специализирана в производството на продукти за промишлената химия, селското стопанство и фармацефтиката. Фирмата-майка е основана през 1917 г. в Токия и е №1 в света по производство на изкуствения подсладител аспартам.

Какво ГМО е разрешено за отглеждане в ЕС?

За култивиране на територията на Европейския Съюз е разрешено единствено отдлеждането на ГМО царевица, създадена от Monsanto с лабораторно добавен ген за придаване устойчивост към люспокрили вредители. Такава ГМО царевица се отглежда в Испания, където около 20% от добива на царевица е именно ГМО, Португалия, Румъния, Чехия и Словакия.

Снимка: Шарън Молеръс