Какво да знаем за болестта на костите остеопороза

Недостиг на калций в костите води до тяхната ниска плътност и това причинява заболяването остеопороза.

Остеопорозата засяга основно жените. Затова профилактика трябва да започне още по време на бременност с пълноценното хранене на майката. Важен е и периодът преди 20-годишна възраст на човек, тъй като тогава се натрупва калций в костите, който обаче с годините намалява, обясняват лекарите.

Само около 1% от болните от остеопороза в България знаят за проблема си. Смята се, че 20% от жените и 6% от мъжете над 50-годишна възраст страдат от заболяването. Това прави около 300 000 болни в България. Чрез Здравната каса обаче се лекуват към момента само 2,154. Най-често болестта се открива след счупване, а голяма част от фрактурите остават нелекувани.

Има и някои често срещани заблуди относно превантивни мерки срещу остеопороза. Така например много хора смятат, че като добавят към кафето си мляко, се предпазват от болестта. Това обаче е мит, твърдят специалистите, защото кафето има съставки, които пречат на организма да приема калций.

Също така честите диети с храни, богати на фибри, крият риск от остеопороза. Причината е, че приети скоро след чашата мляко, фибрите също не допускат усвояването на калций.

Тази година в България стартира национално проучване за заболяемостта от остеопороза – 450 жени ще бъдат подложени на проверка на костната плътност. През 2009 година ще бъдат прегледани още хиляда, за да има точни данни за болестта сред българските жени.

Снимка: Dominic Alves