Какво да правим срещу комарите?

Регионалните здравни инспекции в България информират какви лични и обществени мерки да се предприемат срещу комарите.

Поради глобалните промени в климата и в резултат на човешката дейност (изсичане на гори, бежански потоци, търговия с екзотични растения и др.) комарите се пренасят в нови, неестествени за тях места. В Европа са пренесени чрез транспортни средства (самолети и кораби), въздушни течения и др.

Комарите, както и азиатските тигрови комари, най-често се развиват около контейнерни терминали, складове с употребявани автомобилни гуми, центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни цветя и водоеми със застояла вода.

Профилактичните мерки срещу комари се свеждат до:

  • борба с комарите – личинки и окрилени форми;
  • лична защита от ухапвания от комари;
  • лечение на болните в дома или в болнично заведение по преценка на инфекционист, в недостъпни за комари помещения;
  • наблюдение на контактните лица в срок от 7 дни.

Борба с комарите

Борбата с комарите – личинки и окрилени форми се извършва с химични средства и механични действия намаляващи местата за тяхното възпроизводство.

Особено внимание се отделя на унищожаването на техните личинки. Най-известните химични методи на борба са аерозолните препарати, но те унищожават само възрастните комари имали досег с аерозолните капки. След няколко часа в обработваната среда отново може да се появят нови жизненоспособни комари.

Препоръчва се двукратно пръскане с ларвицидни препарати през лятото през месеците юни и юли на възможните за развъждане на личинките места.

комар в градина

Важен е контролът на комарните популации с цел намаляване на тяхната численост.

Застоялата вода благоприятства развъждането на комарите. Дори в една малка кофа с вода за около една седмица могат да се развъдят около хиляда комара.

Поради тази причина е нужно да се спазват няколко основни правила с цел ограничаване на популацията и така възможността от ухапвания:

  • да се почистват битовите отпадъци намиращи се в близост до домовете, тъй като пластмасовите опаковки, кутийки и други съдове задържат вода и благоприятстват размножаването на комари;
  • редовно да се почистват канавките и местата около канализацията от плевели и боклуци пречещи на свободното оттичане на водата;
  • автомобилните гуми трябва да се изхвърлят на подходящи места;
  • контейнерите редовно да се събират от органите по чистотата, защото на дъното си те задържат много течности подходящи за комарите;
  • редовно да се почистват олуците на жилищата от листа и попаднали в тях отпадъци;
  • да не се оставят на открито съдове пълни с вода дълго време.

Лична защита от ухапвания от комари

Личната защита от ухапвания от комари се свежда до ограничаване достъпа на комари в помещенията, чрез замрежване на врати и прозорци.

Може да се използват и топло изпаряеми таблетки, течности и изгарящи спирали. Препаратите се поставят в електроуред – изпарител, който се включва в електрическата мрежа в близост до прозорец. Тези препарати не са подходящи за прилагане в присъствие на алергични хора.

600x120

Намаляване на времето за престои на открито в зори и здрач, когато комарите са най-активни.

При разходки на открито да се носят дрехи в светли тонове, които не привличат летящите насекоми. Сутрин рано и вечер престоя на открито е желателно да бъде с подходящи дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони.

Използване на отблъскващи вещества (репеленти) главно под формата на лосиони, кремове и аерозоли за кожата и облеклото, защитните мрежи и палатките (като масло от лимон и евкалипт за кожата и перметрин за дрехите и др.) също са ефективни.

Своевременно установяване на източника на зараза – ранна диагностика и лечение на болните и заразоносителите и диспансерно наблюдение.

При пътуване в чужбина е необходимо посещение при личния лекар или паразитолог, за получаване на указания за предпазване от малария и други трансмисивни инфекции.

При завръщане от чужбина посещението на личния лекар също е необходимо особено при завръщане от тропическа страна; при всяко температурно състояние в период до три години след завръщането необходимостта от медицинска помощ е изключително важна.

Какви инфекции предават комарите?

Снимка на пръскане със спрей срещу комари: mosquito1; комар в градина: Юрген