Какво е антракс

антракс

Ето какво трябва да знаем за опасното и смъртоносно заболяване антракс.

Антракс е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта е зооноза, която се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети имали досег с трупа.

В България антракс е популярен също като синя пъпка, сибирска язва, въглен и злокачествен оток, пише wikipedia.org.

Антракс най-често се среща в умерените селскостопански райони. Специфичното разпространение на антракса зависи и от степента на развито животновъдство в даден район и от характера на почвите, в които попадат спорите. За съществуването и оцеляването на бацила в почвата влияние оказват не толкова температурата и влажността, а по-скоро наличието на органични съединения, които да служат за микроба като благоприятен субстрат. За оцеляването на бацилите влияние оказва и киселинността.

Заболяването се причинява от бактерията Bacillus anthracis.

Смъртността при анткракс е около 50%.

В зависимост от начина на заразяване (чрез досег с кожата, вдишване или поглъщане на спори), болестта може да придобие една от следните форми: кожна, инхалационна (белодробна) или стомашно-чревна форма.

Съществуват три начина на заразяване:
1. Механизъм на външните покривки – при попадане на антраксния бацил в увредени участъци от кожата или лигавиците при директен контакт с болни животни – при обслужване, клане, одиране на кожата, обработка на месо и др.;
2. Алиментарен (хранителен) механизъм – при консумация на недостатъчно термично обработени месо, месни продукти и мляко, произхождащи от болни животни;
3. Въздушно-прашников механизъм – при вдишване на прах, съдържащ антраксни спори.

Трите типа антракс се определят според начина на заразяване. Най-опасен е този, които се разпространява по въздушно-капков път. При другите два вида смъртността е по-ниска. С тях заразяването става, чрез проникване на спори през наранена кожа и при хранене със заразено месо.

Симптомите при заразяване след ядене на месо със спори на антракс, са повръщане и висока температура. Придружени от болки в корема и тежка диария. Инкубационният период е 7 дни, а лечението с антибиотици трябва да започне веднага.

В поразените организми бацилите образуват капсула. Тя е защитно свойство на микроба срещу защитните субстанции и фагоцитната активност на живия организъм. В загниващ труп вегетативните форми бързо загиват и оставят само капсули под формата на сенки. Капсулата е фактор на вирулентността на бацила. Изградена е от глутаминова киселина. При наличие на кислород, влага и температура от 12 до 42°C извън организма бацилите образуват спори.

При кожна форма на антракс инфекцията започва с поява на пустула – плътно червено петно като пъпка, подобна на ухапване от насекомо. В продължение на 1-2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и колатерален оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма – адинамия, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата. Местните промени отзвучават за 4-5 дни. Случаите на кожна форма съставляват над 99% от заболяванията от антракс. Лимфните възли в конкретната област от тялото отичат. 20% от нелекуваните случаи завършват със смърт. Именно тази форма на болестта е наричана синя пъпка или сибирска язва.

В началото на инхалационната (белодробната) форма на антракс симптомите са като тези на настинка. След няколко дни се развиват в затруднено дишане. Белодробната форма протича тежко, с повишена температура, разтрисане, бодежи в гърдите, кашлица с отделяне на кървави храчки. Развива се пневмония. Тази разновидност на антракс обикновено завършва със смърт.

При стомашно-чревна форма на антракс първите признаци на болестта са повръщане и висока температура. Започва остро с разтрисане, повишена температура, гадене, остри болки в корема, диария с течни кървави изпражнения. Следват болки в корема, повръщане на кръв и тежка диария. Над 50% от случаите завършват със смърт, често вследствие на сърдечно-съдова слабост.

За лечение на антракс обикновено се предписват антибиотици. Лечението трябва да започне в началния стадий на болестта. Ако не се лекува, антраксът завършва със смърт.

Начин за предпазване от антракс е ваксинацията. Тя представлява три подкожни инжекции през две седмици, а след това три инжекции през половин година. Желателно е ежегодното ваксиниране.

Снимка: Кат Масбак

loading...