Какво е отравянето с етиленгликол?

антифриз

Какво е етиленгликол и какви са симптомите при отравяне с него?

Етиленгликол е най-простият представител на поливалентните алкохоли, пише Wikipedia. В чист вид представлява прозрачна безцветна и без мирис течност с леко мазна консистенция и сладникав вкус. Етилният гликол е отровен и при поглъщане в по-големи количества води до смърт.

Важно свойство на етиленгликола е, че замръзва при много по-ниски температури от водата, затова се използва като топлоносител в хладилни инсталации, при производство на антифриз и др. Продава се свободно. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява допълнително, за да се разпознава по-лесно.

Докато за малко бебе чаена лъжичка етиленгликол е напълно достатъчна да доведе до смърт, за възрастен отровната доза е 100-150 мл. Това поясни токсикологът проф. Никола Александров пред bTV.

Отравянията с него са широкоразпространени у нас, тъй като българите обичаме да си държим в мазетата, заедно с напитките, и остатъци от недолят антифриз. Често пъти се получават грешки и вместо да си сипеш ракия, си наливаш антифриз, разказва Александров.

Ранните симптоми на отравяне с етиленгликол са подобни като въздействието на всеки друг алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацидоза – подкисляване на кръвта, което може да доведе до сърдечен арест. След 12 до 24 часа бъбреците на блокират и се стига до остра бъбречна недостатъчност.

Много автори описват 3 стадия на отравянето с етиленгликол: неврологичен стадий, следван от кардиопулмонален (сърдечнодихателен) стадий и бъбречен (ренален) стадий. В много случаи някои от стадиите се препокриват, в други пък – някой от тях е доминиращ, а друг – липсващ, разяснява doctorbg.com.

Неврологичен стадий (30 мин до 12 часа след поглъщане):
Ранните неврологични ефекти имат двуфазен курс. В рамките на минути до няколко часа след отравяне с антифриз (етиленгликол) се появяват симптомите на обикновена интоксикация с етилов алкохол – замаяност и еуфория. Възможно е да се появят гадене и повръщане.

С напредването на етиленгликоловия метаболизъм се наблюдава метаболитна ацидоза и депресия на централната нервна система. Приблизително 4 до 12 часа след интоксикацията доминират симптомите, свързани с метаболитите на етиленгликола. Техният ефект може да е забавен, ако пациентът е погълнал значителни количества етанол, който инхибира етиленгликоловия метаболизъм.

В тежките случаи симптомите от страна на нервната система включват кома, свързана с хипотония, хипорефлексия (намаление на рефлексната дейност), припадъци и симптоми и признаци на менингиеално дразнене (менингизъм). Цитотоксичността и отлагането на калциев оксалат може да доведе до увреждане на главния мозък и депресия на централната нервна система.

Други неврологични симптоми на отравянето с етиленгликол са: нистагъм (бързи движения на очните ябълки), атаксия (некоординирани движения), офталмоплегия (парализа на мускулите, движещи очната ябълка), клонични гърчове. При повечето случаи на отравяне с етиленгликол очните дъна са нормални, но в някои случаи може да се наблюдава оток на макулата, подобно на отравяне с метанол.

Кардиопулмонален стадий (12 – 24 часа след поглъщане):
Във втората фаза на отравянето с етиленгликол се наблюдава тахикардия и лека хипертензия. При тежки случаи настъпва тежка метаболитна ацидоза с компенсаторна хипервентилация, съпроводени с мултиорганна недостатъчност. Повечето смъртни случаи настъпват по време на тази фаза.

Бъбречен стадий (24 – 72 часа след поглъщане):
Симптомите на третата фаза могат да включват олигурия (намалено количество на урината), болка в хълбочната област, остра тубуларна некроза, бъбречна недостатъчност и в редки случаи костномозъчно потискане. При тежките случаи на етиленгликолова интоксикация бъбречната недостатъчност може да настъпи рано и да доведе до анурия (липса на уринна екскреция). Възстановяването на бъбречната функция често е пълно, но може ди изиска няколко месеца хемодиализа. Дори и при тежки бъбречни увреждания рядко се налагат хронична хемодиализа и бъбречна трансплантация. Сериозно увреждане на черния дроб почти не се наблюдава.

При отравяне с етиленгликол е възможно да бъде забавено действието му като се изпие още алкохол, съветват експертите. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при прием на едновалентен алкохол неговото действие намалява и реакциите се забавят. Въпреки това трябва незабавно да се потърси помощ от специалист.

Снимка: Евелин Джигъл