Какво е салмонела и Салмонелоза?

салмонела

Какво е представлява опасната бактерия салмонела и заболяването Салмонелоза, което причинява?

Ето какво трябва да знаем за бактерията салмонела, която Българската агенция по храните често засича в магазинната мрежа на България, вкл. по Коледа 2019.

Салмонелозата е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от над 1000 вида бактерии, наречени с общото име Салмонела. В процеса на разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда вътрешните органи и нервната система, или ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство. Заболяват човек, домашни любимци – кучета и котки, и диви животни.

Салмонелозата поразява тънкото черво и се причинява от бактерията Салмонела. Най-честите причинители на заболяването са салмонелените щамове Salalmonella enteritidis и Salmonella typhi murium, които са широко разпространени в природата. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е между 10۫ C и 40۫ C. Знае се, че могат да преживеят повече от три месеца във вода, а в месните продукти над една година.

Най-честата причина за заболяването e неправилното съхранение и обработка на хранителните продукти, при консумацията на заразени храни, предимно от животински произход – месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.

Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми. Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове и др. Заразяването със салмонела става и при контакт с болен, селскостопански животни или домашни любимци, носители на инфекцията.

Заразяването става след консумиране на сурово или полусурово месо и субпродукти – гръкляни, бял и черен дроб, далак, глави и крака на птици, добити при преработката на болни от салмонелоза животни.

Голяма част от преболедувалите кучета остават трайни салмоносители, защото не винаги организмът се освобождава изцяло от тези болестотворни микроорганизми и става източник за заразяване на други животни, хора и деца.

Човекът се заразява при контакт с болно куче или когато консумира хранителни продукти, замърсени със салмонелозни бактерии.

Инкубационният период на салмонелата е в рамките на часове (6-8) до два дни.

Салмонелата бързо достига до лигавицата на тънките черва. Там се отделят токсини, които причиняват диария с многократни кашави и воднисти изпражнения с жълто-зеленикав цвят, болки в корема и интоксикация на организма.

При стомашно-чревната форма на салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерит или гастроентероколит. Заболяването започва с прояви като обща слабост, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5-10 изхождания в денонощието. Изпражненията са воднисти, жълтокафяви на цвят, имат неприятна гнилостна миризма, примесени са със слуз, а в някои случаи дори и с кръв. Това състояние може да продължи седмица. Обикновено води до загуба на тегло, дехидратация на организма със суха кожа и лигавици, жажда, спадане на артериалното налягане с ортостатизъм, учестяване на пулса. Могат да се появят конвулсии, обикновено при по-малки деца. В най-тежките случаи дехидратацията води до остра бъбречна недостатъчност, хиповолемичен шок.

При дизентерийно-подобната форма е с почти същите прояви като стомашно-чревната. Двете форми трудно се различават. Разликата е, че диарията при дизентерийно-подобната форма е с болезнени изхождания. Понякога в тях се намират примеси на кръв.

При тифоподобната салмонелоза започва с диария и втрисане. На втория ден тези оплаквания изчезват, остава само високата температура. Нарастват обаче симптомите на интоксикация. Налична е коликообразна коремна болка. Увеличава се черният дроб и далакът. Рядко се появява обрив по тялото.

При грипоподобна форма симптомите са комбинация от гореспоменатите и такива, характерни за грип като зачервено гърло. Могат да се появят ставни и мускулни болки.

При септичната форма е най-тежката форма на салмонелоза. Характеризира се с висока температура. Особено опасна е с това, че се формират огнища на салмонели в някои органи на тялото – слезка, черен дроб, централна нервна система. Могат да бъдат поразени сърце, черен дроб, кости, и да предизвика съответни заболявания като менингит, отит, пневмония, пиелонефрит, артрит. Бактериите могат да се разпространят чрез кръвта по целия организъм. При по-тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок. Тази форма на заболяването е трудно лечима.

При субклиничната форма липсват симптоми. Открива се чрез изследвания, анализ на фецес и кръвно изследване за антитела. Носителството може да бъде остро, хронично, транзиторно.

При салмонелоза могат да настъпят няколко усложнения. Тежката дехидратация може да причини хиповолемичен шок с остра бъбречна недостатъчност. При септичната форма могат да се появят органни усложнения – менингит, менинго-енцефалити, перикардити, ендокардити, тромбофлебити, пневмония, остеомиелит, абсцеси на черния дроб, мозъка, слезката и др.

Болестта Салмонелоза след лечение при възрастните преминава за 4–7 дни, а при децата до 10–15 дни. Лекуването се извършва с водно-солеви разтвори, антибиотици, витамини и диетичен хранителен режим.

Хроничното носителство се изразява в откриването им в изпражнения и урина за повече от 1 година след лечение. Установява се при около 1% от пациентите. Жлъзните пътища са основното място, в което бактериите остават жизнеспособни и се натрупват, отделяйки се в малки количества с изпражненията.

Диагнозата се поставя след лабораторни изследвания като се изследват повърнати материи, изпражнения, урина, промивни води от стомах, както и остатъци от храна, вода, смивове от съдове, прибори, повърхности и опаковки. Материали могат да бъдат взети също и от селскостопански животни, както и това, с което са хранени.

Бактерията на салмонелата е разрушима при топлинна обработка над 70 градуса по Целзий.

Източници: РЗИ; Уикипедия; Снимка на бактерията Салмонела: Национален здравен институт на САЩ (NIH)