Какво е Синдромът Хавана?

хотел Nacional de Cuba

Какво представлява мистериозният Havana Syndrome?

Посещението на вицепрезидентът на САЩ Камала Харис във Виетнам по време на обиколката й из далечна Азия се забави заради Хаванския синдром, съобщиха световните медии на 24-25 август 20201 г.

Havana Syndrome в превод на български Синдромът Хавана или Синдром от Хавана или Хавански синдром е мистериозно заболяване, което обхваща няколко симптоми, наблюдавани за първи път през 2016 г. в Хавана.

Синдромът причинява силно главоболие, световъртеж, отпадналост, гадене, нарушения на зрението и слуха, болки в ушите и нарушения в паметта. Предполага се, че е причиняван чрез насочване на микровълни.

За първи път Синдромът от Хавана е регистриран през 2016 година в американското посолство в Хавана, Куба. Тогава 25 служители получиха тежки оплаквания. Някои от тях дори трайно изгубили слуха си. Друга точка на локализиране на Ханаския синдром е хотел Nacional de Cuba в Хавана. Синдромът е регистриран и в други американски дипломатически мисии по света, включително във Великобритания (в Лондон през май 2019 г.), в Германия (в Берлин през август 2021 г.), в Австрия (във Виена през юли 2021 г.), в Русия, в Китай (през април 2018 г.), в Полша, в Грузия, в Узбекистан, в Киргизстан, в Тайван, в Колумбия и в Австралия. Американски граждани също съобщават за такъв синдром, включително в парка около Белия дом в столицата Вашингтон и други точки в окръг Колумбия.

Американски служители твърдят, че оплакванията биха могли да се дължат на атаки с насочено микровълново лъчение, осъществени чрез мобилни телефони. Официално все още няма категорични изводи за причините на т. нар. „Синдром от Хавана“.

Американските власти не са сигурни кой или какво точно стои зад случаите, които доведоха и до мозъчни увреждания на американски представители в Куба, Китай, Русия и други страни. Най-често се обяснява с предполагаеми атаки с насочена радиочестотна енергия. Над 200 американци по целия свят са развили посочените симптоми.

Списание Ню Йоркър съобщава, че след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари, над 20 американски шпиони, дипломати и други служители във Виена, Австрия, са съобщили за симптоми, подобни на тези на мистериозното заболяване.

В изявление на австрийското външно министерство се казва, че работи с американските власти по съвместно разследване. “Ние приемаме тези доклади много сериозно. Безопасността на дипломатите, изпратени в Австрия, и техните семейства е нашият основен приоритет”, се казва в съобщението.

Последващите проучвания на засегнатите дипломати в Куба, проведени в периода август 2017 г. – юни 2018 г. и чиито резултати са публикувани в списание JAMA през юли 2019 г., откриха доказателства, че американските служители са претърпели някаква форма на мозъчно увреждане, но не са установили причината за травмата. Въпреки че няма консенсус на експертите относно причината за симптомите, съавтор на изследването JAMA счита микровълнови оръжия за “основен заподозрян” за явлението.

Експертната комисия на Националните академии на науките, инженерството и медицината на САЩ заключи през декември 2020 г., че микровълновата енергия (по-специално насочената импулсна радиочестотна енергия) “изглежда е най-правдоподобният механизъм за обяснение на тези случаи, които комисията разгледа”, но че “всяка възможна причина остава спекулативна”.

Американските разузнавателни служби не са постигнали консенсус или официално решение относно причината за синдрома от Хавана, но неназовани източници в разузнаването и две президентски администрации изразиха подозрения пред пресата, че руското военно разузнаване носи отговорност за това.

Здравните проблеми на синдрома от Хавана обикновено настъпват внезапно: жертвата изведнъж започва да чува странни стържещи звуци, които възприема като идващи от определена посока. Някои от тях го изживяват като притискане или вибрация в ухото; или като усещане от бял шум, сравнимо с шофиране на кола с частично спуснат прозорец. Продължителността на тези шумове варира от 20 секунди до 30 минути и винаги се случва, докато дипломатите са у дома или в хотелските стаи, а не в посолствата. Други хора в близост до тях, членове на семейството и гости на хотела в съседни стаи, не са съобщили, че са чули нещо.

Освен американци, синдромът от Хавана е засягал и дипломати на Канада в Куба в периода 2017 г. до началото на 2018 г.

В разследването на причината за Ханаския синдром правителството на Куба използва около 2000 научни работници и представители на реда като разпитва над 300 съседи на дипломатите, изследва два хотела и прави имедицински прегледи на недиплотически лица, които се намирали около местата, където симптомът хавана се е проявил, проучва въздуха и почвата наоколо за токсични вещества, изследва възможността за електромагнитни вълни и дори теорията, че звукът се причинява от скакалци, но не открили нищо.

Теориите, които предполагат обяснение на синдрома от Хавана, включват използването на микровълни или ултразвук, излагане на невротоксични пестициди, както и изцяло психогенна или психосоматична причина.

Снимка на хотел Nacional de Cuba в Хавана: Anne & Saturnino Miranda, Pixabay