Какво е хидроксихлорохин?

хидроксихлорохин

Какво представлява медикамента хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine) и дали наистина помага за евентуално лечение от коронавируса Covid-19?

(ОБНОВЕНО НА 16 юни 2020 г.)

САЩ спират употребата на хидроксихлорохин, обявиха здравните влести на 15 юни 2020 г. Американското управление за контрол на храните и лекарствата прекрати временното извънредно разрешително за лечение на пациенти с COVID-19 с лекарството против малария хидроксихлорохин. Управлението за контрол на храните се аргументира, че резултати от нови изследвания показват, че вече няма основания да се вярва в ефективността на оралните форми на хидроксихлорохин и хлорохин при пациенти с COVID-19.

По-рано, Световната здравна организация (СЗО) обяви на 25 май 2020 г., че временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни, обяви на пресконференция генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на 25 май 2020 г. 10 дни по-късно – на 3 юни, СЗО поднови изпитанията на хидроксихлорохин срещу COVID-19. “Въз основа на наличните данни за смъртността, изпълнителната група ще комуникира с главните изследователи в процеса относно възобновяване на клинчите изпитания на хидроксихлорохин“, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по време на видеобрифинг.

Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, беше последвала след публикуването на изследване, озаглавено “Хидроксихлорохин или хлорохин със или без макролид за лечение на COVID-19: мултиционален анализ”, в медицинското издание The Lancet на 22 май 2020 г.

В анализа се посочва, че е неефикасно и дори вредно използването на хлорохин и на неговите производни като хидроксихлорохин срещу новия коронавирус. Преустановяването ще е докато бъдат проучени данните за безопасност при използването на медикамента върху пациенти с Covid-19.

Гебрейесус поясни, че лекарството продължава да се счита за безопасно за пациенти с автоимунни заболявания и малария, за каквото по принцип е предназначено.

„Трябва много точно да се прецени дали и кога да започне прилагането на лечението на пациенти с Covid-19 с хидроксихорохин, като се има предвид тежестта на заболяването. Съотношението полза-риск остава неясно“, посочи проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация по повод информацията, в интервю за БНР на 26 май 2020 г.

„Ползите са съмнителни. Има няколко европейски групи, които го подкрепят, той е включен в много ръководства – белгийско, холандско и други, с уговорката, че трябва да се внимава много на старта на терапията. Само при хора, които нямат противопоказания. Този медикамент може да се приложи само при хора, при които тежестта на заболяването позволява да считаме, че съотношението полза към риск е добро – рискът от потенциалните вреди е по-малък от очакваната полза“, добави Момеков.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев медикаментът може да бъде използван, но само под лекарско наблюдение.

„Това, че е спряно изследването на Световната здравна организация, не значи, че препаратът не може да бъде ползван, както и сега се ползва в много голям брой страни, включително и най-засегнатите. Но това може, както е и в България, да става само под контрола на лекари и само в лечебно заведение“, обяви Кунчев на брифинга н акризисния щаб на 26 май 2020 г.

По-рано, от 14 май 2020 г., беше разрешено и в България лечението на пациенти с COVID-19 с лекарствените продукти Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg и Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg.

За целта трябва да бъдат спазвани насоките с терапевтични алгоритми, изготвени от създадения със заповед на министър-председателя Медицински съвет. Трябва да бъдат спазвани и препоръките на СЗО и Европейската агенция по лекарствата, се посочва в издадената от здравния министър заповед.

Хидроксихлорохинът, с примерно търговско наименование Plaquenil, е антиревматично лекарство, което може да намали болката и развитието на артрита, като може да предотврати увреждане на ставите и да намали риска от дългосрочна инвалидност. То е отдавна в аптечната мрежа по света. СЗО го посочва в списъка с одобрените лекарства за ревматизъм, а Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ го препоръчва срещу малария при пътувания на туристите в страните, където болестта е разпространена.

Месеци по-рано, на 19 март 2020 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че лекарствените препарати хлорохин и хидроксихлорохин, наред с други, се одобряват от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, за да бъдат изпробвани за потенциално лечение за COVID-19.

Не за пръв път тези лекарства се споменават като възможно лечение на коронавируса – предишно изследване на хидроксихлорохина във Франция показа обещаващи резултати – 50% от пациентите, първоначално дали позитивен тест за вируса, са дали негативен тест след едва три дена лечение, пише изданието Forbes.

Макар все още да е изключително неясно дали това може да е работещо решение, е от ключово значение да се разбере какво точно е това лекарство и какво вече се знае за него.

Какво представлява хидроксихлорохинът (Hydroxychloroquine)?

Хидроксихлорохинът и тясно свързаното с него лекарство хлорохин са одобрени през 50-те години на миналия век, основно за лечение на малария. Оттогава са използвани за широк спектър от болести, включително лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен и дори за усложнения от лаймска болест, съобщава WebMD.

Как действа хидроксихлорохинът (Hydroxychloroquine)?

Един от аспектите, който е относително добре познат, е, че тези лекарства работят на молекулярно ниво, за да прекъснат критични процеси в клетките, деактивирайки имунния отговор на организма. Тъй като естественият имунен отговор е отговорен за възпалението и за други симптоми на болестта като болка, температура и т.н., този антиимунен процес работи, за да ограничи системни заболявания като ревматоидния артрит. Що се отнася до лечението на маларията, точният механизъм, по който това лекарство работи, като цяло не е познат.

Една от големите ползи от използването на тези лекарства е, че те са на пазара и се използват от дълго време, така че има известно количество информация за реакцията при пациенти, страничните ефекти и ефикасността им. Използването им, особено за ревматични разстройства и малария, се подкрепя относително добре от Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията. И освен това, тъй като съществуват от дълго време, има достъпни и техни генерични версии.

Въпреки че хидроксихлорохинът може да бъде ефективен, той може да причини много странични ефекти, сред които, но не само, главоболие, загуба на апетит, гадене, повръщане, кожен обрив и др. Един от по-редките, но по-сериозни странични ефекти е загубата на зрение поради ретиналната токсичност.

На 18 март 2020 г. изследователят Дидие Раул от френския университет Aix-Marseille, един от основните защитници на използването на хидроксихлорохин за лечение на новия коронавирус, публикува окуражаващи резултати от предварителни изследвания, включващи 36 пациенти с COVID-19, посочват изданията Newsweek и New York Post.

Според чернова на документа шестима от тези пациенти са били без симптоми, 22-ма са имали симптоми на инфекция на горните дихателни пътища, а осем – на долните дихателни пътища.

Между началото и средата на март Раул и екипът му са лекували 20 от тези пациенти с 600 милиграма хидроксихлорохин ежедневно. В зависимост от симптомите им антибиотик, известен като азитромицин, също е бил добавян в лечението. Този антибиотик е смятан за ефективен срещу усложнения на бактериална белодробна болест. На останалите 16 пациенти не е давано лекарството.

Учените наблюдавали “значително” намаление на количеството на вирусните частици в пациентите, лекувани с хидроксихлорохин, и ефектът е бил подсилен от азитромицина.

След шест дена 70% от третираните пациенти били сметнати за излекувани, което значи, че вирусът вече не е бил откриван във взети от тях проби в сравнение с 12.5% от контролната група. Всички шестима пациенти, лекувани с хидроксихлорохин и с антибиотика азитромицин, са дали отрицателни тестове за вируса след шест дена.

Изданието отбелязва, че макар да е окуражаващо, е важно е да се отбележи, че това е непубликувано предварително изследване и резултатите трябва да се разгледат внимателно.

Предварително проучване, включващо 100 пациенти в Китай, показва, че препаратът хлорохин фосфат (Chloroquine phosphate) е ефективен при лечението на свързана с COVID-19 пневмония без наличие на сериозни странични ефекти, сочи публикация в изданието BioScience Trends. Лекарството се препоръчва да бъде включено в следващата версия на Насоките за профилактика, диагностика и лечение на пневмония, причинена от COVID-19, издадена от Националната здравна комисия на Китайската народна република за лечение на инфекция от COVID-19

Друго потенциално лекарство е с наименование Kaletra. Kaletra е комбинация от две активни вещества лопинавир (lopinavir) и ритонавир (ritonavir) и обикновено се използват при лечение на ХИВ, както посочва Европейската агенция за медицина.

Според публикация в специализираното издание The New England Journal of Medicine от 18 март 2020 г., при изследване на 199 пациенти в болница в Ухан, Китай, с потвърдена положителна проба за коронавирус, 99 от които са получили медикамента Kaletra, не било наблюдавано никаква видима полза извън стандартните процедури за грижа. Изследователите обаче отбелязват, че са необходими още изследвания, за да се определи дали това лечение е ефективно срещу коронавируса или не.

На 20 март 2020 г. министърът на здравеопазването на Република България издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България. Хининът е в основаната на състава на медикаментите хлорохин и хидроксихлорохин, които са препоръчителни при лечение на тежка симптоматика при новия коронавирус.

На 21 март 2020 г. председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев дари на Кризисния щаб 100 опаковки хлорохинов фосфат – медикамент, който помага при лечението на коронавируса. Кирил Домусчиев е с положителна проба за КОВИД-19 и се постави под доброволна карантина.

„Приятели, днес доставих 100 опаковки хлорохинов фосфат на ген. Мутафчийски. Те ще стигнат да бъдат излекувани 250-300 човека от коронавирус. Продължавам да търся още! Помагайте и вие с каквото можете на болниците! Болестта не е страшна, когато се вземат адекватни и навременни мерки!”, пише Домусчиев в официалния си профил във Facebook:

Информацията потвърди ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг на Оперативния щаб. „Получихме дарение от г-н Домусчиев – 100 опаковки по 100 таблетки оригинален препарат”, каза ген.-майор Мутафчийски. Д-р Мутафчийски благодари на Кирил Домусчиев за дарението и допълни, че лекарството вече може да бъде използвано.

Снимка на опаковка хидроксихлорохин: Pine Pharmacy