Какво е химически пилинг

Подробни отговори на въпроси на Zdraven.bg какво е химически пилинг дава дерматолог Диана Иванова, специалист с повече от десетгодишен стаж в тази област.

Химическият пилинг за лице представлява специфичен метод за обновяване и ревитализиране на лицето. По време на процедурата се прилагат големи концентрации на гликолова киселина за кратък период от време, после следва химична неутрализация. Поради спецификата на самата процедура е добре тя да бъде направена от специалист дерматолог.

Пилинг процедурата води до омекотяване и изглаждане на кожата, в следствие на което тя е по-здрава, еластична и красива.

Процедурата преминава през три основни етапа:
Две седмици преди извършване на самата процедура лицето се подготвя в домашни условия със специализираните продукти, които съдържат гликолова киселина.
Втората стъпка е самото извършване на процедурата химически пилинг.
Накрая се прилагат върху третираната ви кожа продукти за възстановяване от извършения пилинг.

Може ли всеки да се подложи на гликолов пилинг?

За да разберете дали можете да се подложите на химически пилинг, трябва да се посъветвате със специалист, съветва дерматолог Диана Иванова.
Трябва да се обсъди и провери чувствителността на вашата кожа и какво можете да очаквате от направата на пилинга. Избраният дерматолог ще изработи подходяща за вас програма и ще подбере подходящия за вас пилинг, както и неговото времетраене.
Възможно е да ви бъде препоръчано за определен период от време да спрете употребата на някои козметични продукти и процедури, за да не дразните допълнително кожата ви.

Желателно е една седмица преди пилинг да не прилагате следните процедури и козметични продукти:
– Епилация
– Кола маска
– Слънчеви бани и солариум
– Маски за лице
– Ексфолианти за лице
– Не почиствайте лицето си с екфолираща гъба

Какви подобрения можете да очаквате след изпълнение на процедурата?

– Свиване на разширените пори
– Леко заглаждане на белезите от акне
– Избелване на пигментации
– Повишаване блясъка на кожата
– Намаляване на по-ясно изразените и груби бръчки
– Изглаждане на кожния релеф

Какъв е срока за постигане на желаните подобрения?

Опитният дерматолог Диана Иванова смята, че видимо подобрение на кожата може да настъпи едва след един месец. За постигането на по-големи резултати може да се изискват няколко последователни процедури. Видимо подобрение на лицето настъпва след третия месец.

В кои части на лицето и тялото промените са видими?

Дерматолог Диана Иванова споделя, че това са бръчките около очите, фините линии между веждите и челото, около устата и брадичката. Изглаждане на кожния релеф на ръцете, раменете, шията, деколтето и гърба.

Как изглежда кожата след пилинг?

Непосредствено след процедурата е възможно кожата да се зачерви или леко да подпухне. За срок до една седмица кожата ще бъде възстановена. През това време може да усетите леко щипане, опъване, парене, сърбеж и чувствителност към слънчевите лъчи. Ако забележете промяна в цвета на кожата, то задължително споделете това с вашият дерматолог.

Ако за всеки от вас красотата е на първо място и твърдо сте решени да се подложите на тази процедура, тогава направете го, съветва опитен специалист като дерматолог Диана Иванова. Почувствайте се отново красиви със свежа и здрава кожа без следи от бръчки или други неприятни белези.

Още информация за химическия пилинг можете да прочетете в сайта на дерматолог Диана Иванова.

Снимки и колаж: Костадин Петров