Какво съдържа водата от чешмата?

Знаем ли какво съдържа водата от чешмата?

В питейната вода може да бъдат скрити различни опасности за вашето здраве: от хлор и олово до бактерии, пише агенция БГНЕС.

Хлорът е субстанция, използвана от повечето станции за пречистване на водата, затова ще я намерите в почти всяка чаша питейна вода. Истината е, че това вещество има благоприятен ефект, премахвайки паразитите и вирусите от питейната вода, но излагането на хлор за по-дълъг период от време може да увеличи риска от загуба на бременността или раждането на дете с малформации, посочват учените.

Добрата новина е, че хлорът се изпарява, ако оставите чашата на масата си пет минути, преди да я изпиете.

Оловото също е компонент, който се съдържа в питейната вода. По принцип, той се премахва в пречиствателните станции, но може да стигне до водата по старите водопроводни тръби. Оловото може да предизвика раздразнение, анемия и други проблеми. Ако имате стари инсталации в къщата си, е добре да оставите водата да тече няколко минути преди да я използвате.

Бактериите може да стигнат до питейната вода през спукани тръби от канализацията. Съществуват обаче и системи за филтриране на водата, които може с лекота да използвате у дома си.

А ако не искате да давате пари за такъв вид услуга, може просто да преварявате и впоследствие да изстудявате водата си.

Снимка: sxc.hu

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: