Какво трябва да знаем за етеричните масла

Какво трябва да знаем за истинските етерични масла?

Няколко полезни съвета как да ползваме етеричните масла ни предлага krisazz.com.

Истинските и качествени етерични масла имат недразнещ, равен и ясен мирис, характерен за растението, от което са получени. Най-добрият начин за тяхното съхранение е в тъмни, стъклени опаковки, на хладно място, без пряк достъп на слънчева светлина. Маслата трябва да се пазят добре затворени и на безопасно място от деца.

Начините за използване на ароматичните и терапевтични качества на етеричните масла са разнообразни – от ароматизиране на дома и офиса, до прибавяне към вани или създаване на собствен парфюм.

За медицински цели етеричните масла трябва да бъдат използвани само по лекарско предписание. При външна употреба маслата задължително трябва да бъдат тествани за алергии върху малък участък от кожата на вътрешна страна на китката. Нанасянето на неразредени масла върху кожата е недопустимо с изключение на маслото от лавандула, с което могат да се третират малки участъци от тялото. Основно правило при избора на етерично масло е одобрението на мириса. Ако едно масло не допада по мирис, то трябва да се замени с друго притежаващо подобни свойства.

Действието на етеричните масла при съчетание с други лекарства е нееднозначно – те биха могли да засилят действието на антибиотика и да елиминират ефекта на хомеопатичното средство.

Продължителността на използване на етеричните масло е различна, в зависимост от конкретната процедура при която се употребява. Не се препоръчва употреба на големи количества етерични масла. Клинични наблюдения показват, че средните и по-високи дози влияят на функционалното състояние, а по-ниските от средните и минимални дози дават изявен ефект по отношение на психо-емоционалното състояние. Не съществува клетъчно, тъканно, органно или системно привикване към ароматите.

Снимка: sxc.hu