Как вредят енергийните напитки?

енергийна напитка

До какви здравословни проблеми води пиенето на енергийни напитки?

Енергизиращият ефект на т.нар. енергийни напитки не се свързва с висока енергийна стойност, а със стимулиращо действие върху функциите на организма на включените в състава им биологично-активни вещества, витамини и растителни екстракти.

Енергийните напитки стоят зад множество здравословни проблеми, включително затлъстяването, хипертонията и психичните проблеми. Това установиха учени от Института за общественото здраве в Харвард, САЩ, съобщава агенция БГНЕС.

Употребата на енергийни напитки увеличава риска от стрес, тревогата, злоупотребата с психоактивни вещества, агресията, умората, раздразнението, болките в стомаха и проблеми с бъбреците.

Специалистите съветват да не се смесват енергийните напитки с алкохол. Това кара хората да пият повече алкохол. Те повишават вероятността от обезводняване и алкохолно натравяне.

Учените са категорични, че минусите от тези напитки са повече от плюсовете като прилив на енергия, издръжливост и концентрация.

Междувременно друго изследване на учени от Канада показа, че подрастващите, които пият енергийни напитки, са застрашени много повече да получат травми в главата от връстниците им, които не прибягват до напитки с кофеин.

При изследване се оказа, че черепно-мозъчните травми се срещат 5 пъти повече сред подрастващи, които пият напитките в сравнение с онези, които не правят това.

Според специалистите енергийните напитки могат да влияят върху способността на организма да се възстановява след травма на главата.

Българското Министерство на здравеопазването също предупреждава, че при консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма.

Още през 2009 г. Европейския орган по безопасност на храните представи своето становище относно две биологично активни вещества, често включвани в състава на енергийни напитки: таурин и d-глюкоронолактон. Таурин и d-глюкоронолактон са естествени съставки на храната и са нормални метаболити на обмяната на веществата в организма. При висок прием тауринът е възможно да има неблагоприятни ефекти основно върху мозъчната дейност, а d-глюкоронолактонът върху дейността на бъбреците. Не са наблюдавани странични вредни въздействия при общ дневен прием за всяка от двете съставки до 1000 мг на кг телесно тегло дневно – количества, които многократно надвишават обичайния им прием с енергийните напитки.

Експертите на Европейския орган по безопасност на храните считат, че установени остро настъпили здравни проблеми, включително и на фатални последици, се дължат на висока консумация на енергийни напитки (над 1400 мл дневно) при значително физическо натоварване, често и с консумация на алкохол и/ или наркотични вещества. Решаващ фактор за вредното действие на енергийните напитки е високият прием на кофеин.

Съюзът на Европейските асоциации по безалкохолни напитки разработи и прие още през декември 2010 г. Код за етикетиране и маркетинг на енергийни напитки. Документът включва специфични препоръки към производителите при етикетиране на енергийните напитки, свързани със следните изисквания: да не се лекламира консумирането на енергийни напитки с алкохол и да не се твърди, че съвместният им прием може да противодейства на неблагоприятните ефекти на алкохола; изискване енергийните напитки да се консумират умерено; предупреждение да не се препоръчват за деца, бременни жени и лица чувствителни към кофеин.

Снимка: Рей Медия