Как гримът подмладява

грим

Учени обясниха как гримът подмладява.

Френски учени изследваха как лицевият контраст, т.е. доколко чертите изпъкват, се отразяват на впечатлението за възраст.

Резултатите им показаха, че колкото повече се разграничават чертите, толкова по-млади изглеждат жените, независимо от расата и етноса.

Лицев контраст означава доколко очите, устните, веждите се очертават на лицето, т.е. доколко светли или тъмни са те, обясни пред британското издание Daily Mail Арели Поршрон от екипа, цитирана от агенция БТА.

Учените от университета на Гренобъл, Франция са работили със снимки на жени на възраст от 20 до 80 години от френски, китайски, латиноамерикански и южноафрикански произход.

Резултатите показаха, че с възрастта лицевият контраст намалява и наблюдателите в 80% от случаите възприемат жените с повече контраст като по-млади.

Предишни изследвания доказаха, че жените с по-силен лицев контраст изглеждат по-здрави и женствени.

Учени от Харвард и Киети, Италия, дори доказаха, че червилото повишава самочувствието и се отразява добре на личностните характеристики. Затова то осигурява по-добри оценки на студентките, отколкото повишаването на настроението с позитивна музика.

Снимка: Джейк Гилд

loading...