Как да запазим здрава кожа през лятото

лято

Куп полезни съвети как да запазим своята кожа от слънцето през лятото, изредени от специалист дерматолог.

Ето няколко полезни съвети как да предпазим своята кожа от вредните лъчи на слънцето през лятото, които дава Наталия Боянова от ВМА, цитирана от bestdoctors.bg.

Придобиването на шоколадовия загар на кожата става под въздействието на утравиолетовите лъчи. Те стимулират меланоцитите – това са клетките на кожата, произвеждащи меланина, който дава тъмната оцветка. Ако сте с първи или втори фототип кожа – светли, със светла коса, светли очи и бяла кожа, много трудно ще направите този загар. Ако обаче сте с трети или четвърти фототип кожа – матова, с тъмна коса, тъмни очи, много по-лесно вашите меланоцити ще създадат този шоколадов загар, обяснява д-р Боянова.

Излагането на слънце от 12 ч. до 15 ч. трябва да бъде избягвано, особено за малките деца, чиято имунна система още е нестабилна, съветва дерматологът. Прекомерното излагане на слънчева светлина води и до понижаване на имунитета. Шапките, очилата, тениските за малките деца са един задължителен аксесоар на плажа. Има и много кожни заболявания, които се влошават на слънце.

В зависимост от различните фототипове кожа трябва да бъде подбран и съответният фотозащитен продукт. В ЕС продуктите имат единна номерация SPF (sun protection factor), която обозначава степента на защита. 50+ се определя като най-висока степен на защита, в Америка може да намерите и фактор 100. Ако сте бял, с чувствителна кожа, трябва да ползвате фактор 50, ако кожата е по-матова, по-тъмна, не изгаря, може да си позволите фактор 15 или 20.

Най-важно е, когато се купуват фотозащитни продукти за бебета и деца до 6 г., да се обърне внимание дали те са създадени специално за деца, това е обозначено на опаковката, изтъква д-р Боянова. Защото продуктите за възрастни са разработени на базата на химични филтри. А при детските серии се избягват химичните филтри и продуктите са на базата на т. нар. минерални екрани, които имат екраниращо действие на ултравиолетовите лъчи. Минералните екрани са много по-щадящи, те не проникват в за детската кожа и затова трябва да мажем децата с такъв тип продукти.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция от над 30 български песни за любимото лято:

Лятна снимка: Тереза Родригес