Как да използваме Аюрведа в ежедневието?


Аюрведа София

Аюрведа е медицината, която лекува всичко.

Аюрведа е древна наука, която ни дава знания как да бъдем по-здрави и щастливи, спазвайки елементарни правила. Привикването към тях и ежедневното им изпълнение е лесно, а наградата за съблюдаването им е не само по-добро настроение, но и стабилно физическо здраве.

В следващите редове ще ви разкажем повече за трите доши (енергии), изграждащи всеки индивид, и за това как можем да ги балансираме в ежедневието.

Дошите вата, пита и кафа са в основата на Аюрведа. Ние, както и всичко около нас, сме изградени от петте елемента – въздух, огън, земя, вода и етер. Вата доша се свързва с въздуха и етера, като отговаря за движението – сърдечния ритъм, кръвообращението, дишането, мигането и т.н. Когато тази енергия е балансирана, се чувстваме витални и леки. В противен случай, се притесняваме и страхуваме от бъдещето. Пита се свързва с огъня и водата и отговаря за метаболизма на организма ни – телесната температура, усвояването на хранителните вещества, храносмилането. При баланс се проявява под формата на интелигентност и доволство, а при липсата на такъв имаме лошо храносмилане и изпитваме гняв. Кафа се получава от комбинацията между земя и вода. Отговаря за нашата имунна система, хидратацията на различни органи и системи в организма, както и костната структура. При нейното добро състояние изпитваме любов и приемане, а в обратния случай – несигурност, завист и летаргия. Всеки човек притежава и трите вида, като обикновено една или две доши доминират. Има много съвети как да ги балансираме успешно в ежедневието, като ще се уверите, че не е трудно да го постигнете.

Аюрведа София

За балансирането на вата, специалисти съветват редовен режим на храна, почивка, активност и сън. Желателно е сутринта, особено през зимните месеци, да се взема продължителен топъл душ, а денят да започне със загряваща напитка. За закуска се препоръчват сготвени зърнени храни, а като цяло за хапването – супи, яхнии, задушени зеленчуци и млечни храни. Суровите зеленчуци и плодове трябва да се избягват, а топли течности – да се приемат редовно. Друг съвет е да не се стои на ветровити места, в студени помещения или в такива с работещи климатици, както и да се избягват суровоядство, гладувания и диети. Нужно е да се работи и за преодоляването на негативни емоции като тревожност, страх и притеснителност.

Балансирането на пита изисква денят да започне с охлаждащ душ, особено през лятото, както и с лека закуска (например мюсли). През деня трябва да се осигури приемането на достатъчно количество разхладителни течности. Задължително да се избягва прекаленото употребяване на пържени храни, мазнини, кофеин, алкохол и сол. Вместо това, в основното меню трябва да има пресни зеленчуци и плодове, свежи салати, мляко. Наложително е да се прекарва повече време сред природата, най-вече на проветриви места край вода. Непременно трябва и да се избягват прекалената работа и амбиции, както и агресията и скандалите.

Тези, които искат да подобрят кафа доша, е добре да започнат деня си с физическа активност. Могат да пропуснат закуската, а също така и да не прекаляват с консумирането на течности (особено сладки). В менюто е добре да се включат леки, сухи и топли храни, а да се избягват сладките, млечните и мазните. Подходящо е да се правят физически натоварвания всеки ден, а гладуването също може да помогне. Диетата обаче не трябва да бъде такава, която разчита на сладки плодове или много течности. Също така трябва да се поработи над освобождаването от негативни навици, както и от стари мисловни привързаности и модели.

За да сте сигурни в успешното балансиране на трите доши, можете да се допитате до професионалист. В Аюрведа клиник – София ще разберете много подробности за ежедневния начин на живот според древното учение, както и как точно Аюрведа подобрява физическото и психическото здраве.

Снимки: Аюрведа клиник – София