Как да изпълним обещанията за промяна, които най-рядко спазваме?

фитнес

Как да изпълним обещанията за промяна, които най-рядко спазваме?

Какви обещания към себе си най-рядко спазваме? Толкова ли е тежко изпълнението им?

Повечето хора желаят да се променят към по-добро и си обещават това. Съдейки по статистиката, само 10% от хората съумяват да спазят новогодишните си решения за промяна към по-добро. Обикновено до средата на февруари повечето добри намерения за промяна са се напълно изпарили или отложени за бъдещ момент във фантазията.

Отговор на въпросите как да се придържаме трайно към своите решения за положителна промяна дават международни експерти за британското издание Daily Express, цитирани от агенция БТА.

Решение за спорт
Ако до февруари решението ви да поддържате добрата си форма се е изпарило, въпросът е как да промените нагласата си, така че да се придържате и занапред през годината към намерението си?

Отговор на питането дава бивш олимпийски гмуркач: Придържането към новогодишните решения често е трудна задача. На моменти човек има чувството, че не успява да се справи. Ако сте решили да поддържате добрата си форма, но усетите порив да се излегнете пред телевизора, вместо да се запътите към залата за фитнес, можете да спазвате следното правило – първо тренировката, а след това любимото телевизионно шоу за награда.

Zdraven.bg допълва, че красиво тяло да може да се постигне без спорт, е пълна самозаблуда.

Решение за здравословно хранене
След преяждането по празници не е чудно, че едно от най-популярните решения за следващата година е да се придържаме към здравословно хранене.

Според експертката по здравословно хранене Клоуи Лейбовиц ключът към успех в този случай е да не бъдем непременно перфекционисти: Ако постоянно се стремим към съвършенство, сме обречени на провал. Затова хапвайте здравословни плодове и зеленчуци на воля, но не се чувствайте виновни, ако понякога Ви се приисква торта. Поддайте се на това изкушение и след това продължете по обичайния начин, без да си вменявате вина, да се наказвате и да затъвате в негативни мисли.

Zdraven.bg припомня, че на здравословно хранене мозъкът се научава.

Решение за спиране на алкохола
Ако сте прекалили с чашката алкохол по празниците и сте се зарекли, че повече няма да пиете, вероятно ще установите, че това е непосилна задача. Препоръката на експертите в случая е вместо да се заричате, да откриете баланса между добрите намерения и действията си, защото по този начин ще си спестите усещането за ограничение.

Решение за отказ от цигарите
Ако сте взели едно от най-популярните и най-трудни новогодишни решения – да спрете цигарите, е изключително важно да не преминавате през начинанието сами, а да си изградите солидна система за подкрепа. Можете да разговаряте с личния си лекар или друг специалист, за да откриете най-подходящата възможност за справяне с вредния навик, препоръчват експерти.

Ако някой колега или приятел също е решил да се пребори с тютюнопушенето, можете да споделяте прогреса си и да се подкрепяте взаимно, когато начинанието ви се струва непосилно. Споделянето намалява вероятността от провал, а опасението, че можете да разочаровате човека, с когото следвате една и съща цел, ще ви крепи в трудни моменти.

Решение за нова дейност или творчество
Ако сте решили през новата година да усвоите ново умение, например шиене или пекарство, или най-сетне да напишете романа, който винаги сте искали, е много вероятно да се окаже, че не намирате достатъчно време за това.

В случая Хариет Грифи, автор на книга за креативност, дава следните препоръки: Записвайте идеите си в тетрадка или се присъединете към групи от хора със същите интереси, които ще ви осигурят нужната подкрепа. В крайна сметка можете да откриете приятел, който също има проблеми с мотивацията, и с него да се държите взаимно отговорни.

Решение за повече време със семейство и приятели
Хората имат доброто намерение да прекарват повече време с близките си, но в съвременния забързан свят това често е сериозно предизвикателство.

Психолози обаче съветват да се организираме така, че по-често да намираме време за семейни сбирки, тъй като те допринасят за освобождаване от напрежението и подобряват чувството за благоденствие.

Решение по-добро организиране
Ако сте сред хората, които постоянно губят вещите си из разхвърляната къщата или апартамент и ги откриват седмици по-късно, когато вече не са им необходими, съветът на експертите е да подредите дома си.

Поставете си реалистични цели. Вероятно няма да е по силите ви да се справите с целия хаос за една седмица. Ако поставянето на краен срок е твърде стресиращо, подреждайте поетапно при всяка удобна възможност.

Решение да се открие любовта
Ако една от основните ви цели през новата година е да откриете любовта, започнете с това да казвате ДА по-често, съветва Сузи Лейн от агенцията за запознанства Mutual Lane: Ако роднини или приятели Ви поканят на парти, приемете, тъй като не знаете кой ще присъства. Това ще Ви отнеме само няколко часа, но може коренно да промени живота Ви. Ако срещнете човек, когото смятате за подходящ партньор, избягвайте да организирате първите си срещи на едно и също място, за да избегнете усещането за дежа вю.

Стремете се да посещавате прояви, които са по вкуса и на двама ви, за да разчупите леда и да си спестите първоначалното изнервяне.

Решение за екскурзия
Вероятно повечето мечтаят за почивка на Малдивите или пътешествия до друга екзотична дестинация. Такива дестинации обаче не са по джоба на всеки. За сметка на това има куп по-евтини и не по-малко привлекателни възможности.

Съветът към хората, които желаят да пътуват повече по света, но не могат да си го позволят, е да заделят малка сума на всяка заплата, която след известно време ще им позволи кратко и зареждащо с позитивни емоции пътешествие.

Снимка: thoroughlyreviewed.com