Как да не преяждаме на Коледната трапеза?

Коледна трапеза

Представяме полезни съвети на диетолог как да не преяждаме на Коледната трапеза, за да не натрупаме излишни килограми.

Ето няколко прости съвета от диетолога Елена Соломатина в коментар за Вечерняя Москва как да опазим талията си по време на празничната трапеза.

Според нея цялата вреда на празничната вечеря е, че тя се състои от многокомпонентни ястия, повечето от които са мазни, солени, прекалено пикантни или сладки. Лекарят отбеляза, че на празничната трапеза мнозина ядат пълни чинии от няколко ястия едновременно, което създава трудности за храносмилателната система.

Соломатина препоръча да заменим вредните съставки в любимите си ястия със здравословни. По-специално, в руската салата тя посъветва да слагате повече яйчен белтък и по-малко жълтък, използвайки йерусалимски артишок вместо картофи и замествайки наденицата или пушената шунка с парченца варени пилеки гърди.

“Ще можете сами да приготвите майонезата. За това ще ви трябва нискомаслено кисело мляко, заквасена сметана, оцет, горчица, лимонов сок, черен пипер и подправки”, добави лекарят.

Освен това тя посъветва на трапезата да има по-голямо разнообразие от леки зеленчукови и плодови салати, за които не са необходими мазни сосове.

Специалистът обърна внимание на печеното свинско, без което много руснаци не могат да си представят новогодишната трапеза.

“Заменяме свинското месо със заешко или пуешко месо. Накисваме го с горчица и го поставяме във фурната”, съветва лекарят, цитирана от агенция БГНЕС. Според нея това ястие ще угоди както на вкуса, така и на грижата ни за талията.

Диетологът припомни, че можете да наддадете на тегло заради любовта към десертите. Не е нужно обаче да ги изоставяте напълно по време на празниците. Вместо това лекарят посъветва да се откажете от сметановите и шоколадови торти и мусове, заменяйки ги с подсладено цедено кисело мляко. Тя одобрява и сладолед, сорбета и „пъстри” плодови салати за празничното меню.

Снимка на Коледна трапеза: Тери Кнуд