Как да не се отказваме от тренировките

тренировка

Няколко полезни практични съвета как да не се отказваме от тренировките, за да бъдем здрави и красиви.

Много хора започват тренировъчен режим и после се отказват заради липса на време, енергия или интерес. В същия момент те все пак искат да подобрят здравето и външния си вид.

Тайната на поддържането на тренировки е да успееш да преодолееш трудния момент, пише изданието Huffington Post, цитирано то агенция БГНЕС.

Да гониш фитнес целите си може да стане проблемно, поради постоянното предизвикателство, което отправяме на себе си. Увереността и амбицията струват много умствена енергия още преди изобщо да сме започнали да тренираме.

Когато на главата ни са предизвикателствата на ежедневието, лесно пренебрегваме тези, които сами си поставяме.

Не бива обаче да „хвърляме кърпата”. Наред с постигането на физически цели, тренировките градят умствена издръжливост и самочувствие. Като трансформираме тялото си чрез постоянство и ангажираност тези качествата променят и цялостното ни отношение и подход в живота.

Ето няколко съвета как да запазим мотивацията си, в моментите когато ни е особено трудно.

Да имаш добра причина
Просто и ясно – защо тренираме? Какви резултати си представяме? Външният си вид ли искаме да подобрим, да се чувстваме по-здрави, да сме по-умели в някакъв спорт, или нещо друго? От 1 до 10 във възходящ ред колко силно го искаме? Ако не е 10, трябва да потърсим по-добра причина да сме по-здрави, силни, да изглеждаме и да сме по-добре. Това е основата, която поддържа мотивацията в трудните ни дни.

Отговорът е ДА
Когато се питаме дали трябва да отидем да тренираме, отговорът винаги е ДА. Уморени сме? Упражненията ни дават енергия. Имаме махмурлук? Нека го „изпотим”. Нямаме време? Дори 10-минутните тренировки са ефективни. В лошо настроение сме? Упражненията увеличават притока на ендорфин към мозъка, от което се чувстваме по-щастливи. Отговорът е „НЕ, само когато сме ограничени по медицински причини.

Разнообразие
Нужно е да разнообразяваме упражненията, когато ни е скучно. Във фитнеса има няколко добре известни компонента – сила, кардио, гъвкавост и т.н. Може би харесвате тичането повече от вдигане на тежести, но се старайте да изпробвате нови упражнения достатъчно често.

Намерете си другари
Тренировките с приятели или друга група от хора имат много предимства. Решителен партньор във фитнеса означава някой на който може да се разчита, с който да се съревноваваме и с който времето да минава по-бързо. Присъединяването към група за тренировки има същите предимства, но в по-голяма степен. Някои групови тренировки като спортните лагери, кросфит сесиите, групите за тичане и отборните спортове имат незаменима атмосфера.

Бързата тренировка
Нужна ни е поне един вид тренировка, която можем да изпълним вкъщи, за кратко време и с минимум екипировка. Кратко търсене в интернет ще ни покаже многобройни варианти за домашни упражнения.

Награди за постижения
Тежката работа винаги заслужава поощрение. Можем да измислим страхотна награда, която да си подарим щом постигнем някоя голяма цел, както и по-малки подаръци за частичните успехи. Подходящи са спа почивка, свободен ден или мечтана покупка.

Спортът носи здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, чийто видеоклипове се спортува, повече или по-малко, но все пак спортува и вземете пример:

Ако се чудите какъв спорт да захванете, може да изберете най-подходящия за вашата зодия:
Спорт за зодия Овен
Спорт за зодия Телец
Спорт за зодия Близнаци
Спорт за зодия Рак
Спорт за зодия Лъв
Спорт за зодия Дева
Спорт за зодия Везни
Спорт за зодия Скорпион
Спорт за зодия Стрелец
Спорт за зодия Козирог
Спорт за зодия Водолей
Спорт за зодия Риби

Снимка: USAG Livorno PAO