Как да облекчим болките в простатата

бабини зъби

Ето няколко полезни съвета как да облекчим болките в простатата.

Възпалената простатна жлеза е все по-често срещано състояние през последните няколко години, а възрастовата граница на заболелите се снижава все повече. Дори и мъже на 20-30 години страдат от проблеми с простатата, които могат и да се задълбочат, ако не се проведе лечение още при първи симптоми.

Ефикасните средства в случая са медикаментозните хапчета и някои билкови продукти за простата, като хранителните добавки. Чайовете са също успешен метод за справяне с болките и инфекцията, която би могла да се дължи на напредването на възрастта или патогени. Когато имате усложнения, ги използвайте като допълнително средство за помощ към основното лечение.

Какви са причините за появата на простатит

Високата информираност и профилактиката помагат за предотвратяването на редица болести, в това число и простатит. Отговорното отношение към здравето ни намалява значително риска от възпаление на жлезата, което би могло да премине и в хронично. Най-честите причини за възникването на подобни здравословни проблеми са вредната храна, липсата на движение, наднорменото тегло, запекът, неправилно сексуално поведение, злоупотребата с алкохол и никотин.

Какво да пием при болки

Не само болкоуспокояващите, но и някои билки биха могли да ни помогнат при болки в областта на простатата. Чайовете са добър заместител на лекарствените продукти, които нито можем да пием прекалено дълго време, нито пък твърде често. Двата варианта за намаляване на болката могат да бъдат успешно комбинирани, а за още по-добри резултати се препоръчва и приемът на хранителни добавки с добро качество. В някои случаи може да е наложи да се добавят в лечението антибиотици и хоспитализиране (при остри състояния).

Кои мъже страдат най-често от възпаление на простатата

Никой мъж не е застрахован от проблеми с простатата, които могат да се появяват и при много млади хора. В рисковата група обаче попадат лицата над 50 години и тези които водят нездравословен начин на живот. Генетичната обремененост също се определя като водещ фактор за уголемената жлеза и дори по-сериозни заболявания като рак и прочее. Диагностиката в случая включва пълна кръвна картина, урокултура, ехография на коремната област и други изследвания по преценка на лекуващия лекар.

Как се лекува, споделят от онлайн магазин Biotica.bg

Правилно проведеното лечение понижава риска от появата на усложнения, свързани с възпалението на простатата. Ето какво включва то:

  • някаква бактерия, то тогава приемът на антибиотични лекарства е задължителен. Назначаването им се извършва само и единствено от специалист, който е подробно запознат със състоянието ни;
  • употреба на обезболяващи – те са задължителни, когато изпитваме дискомфорт или силни болки в резултат на възпалената простата. Принципът им на действие е да облекчат контракциите на пикочния мехур и да успокоят мускулите в областта на гениталиите;
  • назначаване на общоукрепващи препарати – витамините и хранителните добавки са най-често предписваните препарати при уголемена простатна жлеза. Тяхната употреба води до повишаване на имунитета и подобряване на общото здраве. Могат да се пият и по-дълго време;
  • лечение с билки – то е приложимо, когато заболяването не е в острата си фаза, когато търсим мигновен обезболяващ и противоинфекциозен ефект. В този случай те се използват по-скоро като допълващо средство, а не като основно.

Ако увеличената простата се “хване” навреме, шансът заболяването да хронифицира е минимален. Пълното оздравяване е напълно възможно, затова не отлагайте прегледа при лекар, а запазете своя час още сега. Сексуалната хигиена, здравословните навици и активното движение ще ви предпазят до голяма степен от уголемяване на жлезата, което чудесно се повлиява и от някои хранителни добавки.

Снимка на билката бабини зъби (Tribulus terrestris): RBerteig / Flickr