Как да пием бира, без да надебеляваме?

бира

Възможно ли е да пием бира, без да дебелеем?

Бирата е любимото алкохолно питие на българите – мъже и жени.

Британски експерти твърдят, че човек може да пие бира без да надебелява, но при условие, че спазва няколко препоръки, съобщава британското издание Daily Star, цитирано от агенция БТА.

Специалистите напомнят, че само една халба бира е достатъчна, за да си набавим около 200 калории.

Ако жена изпие три халби, това ще означава, че е набавила само от бира около една трета от препоръчителния си дневен прием на калории – т.е. ще трябва да махне едно дневно хранене от режима си.

Ако път мъж изпие осем халби, което е средното количество при запой, вече е изконсумирал 1600 калории. На мъжете са им необходими около 2200 калории дневно – т.е. трябва да се лиши от обяд и вечеря, за да не натрупа килограми.

Как да избегнем калориите, които се спотайват в бирата в очакване да се лепнат около талията, без да се лишаваме от удоволствието да я пием? Ето няколко прости правила, препоръчани от експертите:

Пийте бавно
За да контролирате натрупването на излишни калории, трябва да разпределите разумно времето за пиене на бира. Така не само ще ограничите количеството на погълнатото пиво, но и ще улесните черния си дроб в справянето с алкохола.

От експертна гледна точка е най-добре една бира да се пие един час – времето, необходимо на органа да я преработи. Пиенето на бира за време под един час забавя способността на тялото на изгаря мазнини, в резултат на което те се трупат на нежелани места.

Яжте протеини
Ако консумирате протеини преди или по време на пиене, ще намалите количеството бира, което ще “излючите” на едно сядане. Протеините допринасят за контролиране на нивата на алкохол в кръвта, понижават степента му на абсорбиране и стимулират черния дроб. По този начин попадналият попадналият в кръвообращението алкохол може да бъде снижен до под 40 процента.

Пийте вода
Съветът на експертите е за всяка халба бира да изпивате по една чаша вода. Така не само ще се предпазите от натрупване на излишни килограми, но и ще останете хидратирани и ще се спасите от махмурлук.

Правете разлика между видовете бира
Хората, които съвестно съблюдават калорийния прием, трябва да са наясно с типа консумирана бира – дали тя е лека, нискоалкохолна или нисковъглехидратна.

Каква е разликата между видовете пиво? Леката бира е с ниско съдържание на алкохол и ниско съдържание на калории – около 110 на питие. От нисковъглехидратната бира обикновено са отстранени въглехидратите, но алкохолното и калорийното съдържание са колкото в обикновена бира.

Пийте от чаша с прави стени
Проучване от 2015 г. установи, че пиенето от чаша с прави стени води до по-ниска консумацията на алкохол, отколкото използването на чаша със заоблени форми.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка: Дейвид Лильо