Как да познаем дали басейнът е чист?

басейн

Има ли начин да познаем дали басейнът е чист, преди да се потопим в него?

Миризмата на хлор в басейните е признак за мръсна вода.

Миризмата на хлор в басейните е лош признак, защото означава, че водата е мръсна.

Силната миризма въобще не означава високо съдържание на хлор във водата, обявиха от Национална фондация на плувните басейни в САЩ с изявление още през 2016 г.

Експерти от американския Център за контрол и профилактика на заболяванията и от Съвета за качество и безопасност на водите също обявиха, че добре поддържаните басейна с добра хигиена не миришат на хлор.

Миризмата на хлор е признак, че във водата на басейна има пот, урина, дори изпражнения. Когато се комбинира с тях, хлорът образува дразнещите съединения хлорамини. Именно те миришат и причиняват сърбеж и зачервяване на очите.

Разбираемо е защо повечето хора мислят, че миризмата на химикали означава повече хлор в басейна. Истината обаче може да е точно обратната, каза в интервю за британския вестник Mirror Крис Уайънт, председател на американската НПО Съвет по качеството на водата и здравето.

За да намалите риска от образуване на хлорамини в басейна, взимайте душ, преди да влезете в него, и извеждайте често малките плувци до тоалетната, препоръча той.

Снимка на обществен басейн: Никола