Как да разпознаем дисоциативно разстройство?

Split

Кинопродукцията На парчета поставя отново трудни въпроси за мистерията на човешката психика.

Новият психотрилър на създателя на познатия на всички кинохит Шесто чувство М. Найт Шаямалан отправя поглед към дълбините на мозъка и доказва на екрана с На парчета как може да постигнем наглед дори невъзможни физически постижения със силата на мозъка.

Науката отдавна изследва психическото състояние на хората с разстройство на личността, като някои вярват, че част от тях могат да проявяват различни физически атрибути за всяка отделна личност, когнитивна и психологическа призма в рамките на един-единствен човек.  

Главният герой в На парчета Кевин, в достойно за Оскар изпълнение от Джеймс Макавой, страда от дисоциативно разстройство на личността. Кевин вече е показал своите 23 отделни личности пред доверения си психиатър д-р Флечър (Бети Бъкли), но още една е напът да излезе на бял свят и да се възцари над всички останали.

На парчета

Дисоциативното разстройство се определя като стеснение на съзнанието, което служи на някаква несъзнавана цел и се съпътства и/или последва от амнезия, пише Wikipedia. Дисоциативните симптоми са несъзнавана симулация на болестни признаци. Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства дисоциативни разстройства са група от психични заболявания, характеризиращи се с нарушения на съзнанието, паметта, идентичността или възприятието.

Сред диагностичните критерий за дисоциативното разстройство са:
– неспособност да се припомни информация за живота на един човек, която не може да се обясни с нормална забрава, мозъчна травма или друго стресово разстройство или соматично заболяване;
– неспособността да се припомни миналото. След като се настани в нова област, страдащият или става с объркана идентичност на личността или създава нова;
– разбиване на самия себе си в две или повече отделни самоличности, които поемат контрол върху страдащия, всяка със свой относително постоянен модел на възприемане за себе си и света;
– усещане, че страдащият е отделена от самия себе си или тялото си личност.

Причина за такова разтройство обикновено е в резултат на жестока трамва. Счита се, че по този начин мозакът се справя с травмата като човек буквално прекъсва връзката със себе си, за да се отдалечи от събитието, което го е стресирало в изключително висока степен.

На парчета

М. Найт Шаямалан, който е режисьор и сценарист на На пачета представя герой, в който се разгаря битка за оцеляване между всички, които живеят в него. Сюжетът започва с отвличане на три тинейджърки и проследява мистерията около действията на страдащия от дисоциативно разстройство похитител, развил две зузини личности в съзнанието си.

Искам да направя нещо ново със всеки отделен филм, което никой не е правил, споделя режисьора. Това е вълнуващо за мен, но и опасно и проблематично, особено когато го показвам на света.

Надеждите ми са толкова амбициозни като на Шямалан, че силата на историята във филма ще разрази дебати за сложността на човешката идентичност, казва изпълнитeлният продуцент Стивън Шнайдер и допълва, че филмът не само ще забавлява зрителите, а и ще ги провокира.

Шямалан обяснява идеята си: Взимам нещо, в което вярвате и го пренасям във фантастична реалност. Чудех се, какво би се случило, ако човек с дисоциативно разтройство на личността, в който всяка отделна личност си вярва на 100% коя е. Ако една от личностите си вярва, че страда от диабет или висок холестерол, може ли тялото на тази личност да направи химически промени в организма? А ако една от личностите си вярва, че притежава свръхестествени сили? Какво би станало?

За героя си, обединяващ 23 различни личности, които зрителите трябва да видят в плът и кръв и дори да изпитат симпатия, Шямалан избира Джеймс Макавой, познат от фантастичната кино поредица по комиксите за Х-мен, което е абсолютно предизвителство за всеки актьор. Това е най-сложният характер, който съм създал някога, казва Шамалян, и си мислех, дали той ще разбере какво искам от него във всеки момент. И той разбра, никога не съм работил досега с актьор толкова без страх.

На пачета е в киносалоните в България от 20 януари 2017 г., разпространяван от Форум Филм: