Как да разпознаем летния грип?

семейство на море

Как може да разпознаем летния грип от останалите распираторни вируси? Какви са симптомите при децата и възрастните?

В разгара на лятото всеки мечтае да изскара ваканцията си в близост до морския бряг. Несъмнено любим период за много хора – слънце, море, плажни забавления, които обаче крият и някои опасности, за които трябва да внимаваме. Летният грип може да вгорчи почивката ни и да ни причини такова главоболие, че да забравим, че сме били в отпуск.

Кои вируси обичат топлото време и най-често вгорчават почивката ни? Можем ли да ги преборим от хотелската стая и с какво трябва да заредим домашната аптечка, поемайки на път с деца на море? На всички тези въпроси отговор дава д-р Гинка Делиева-Чулева, ръководител на отделение във Втора клиника по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) и педиатър.

Д-р Гинка Делиева-Чулева е завършила е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София и има придобита медицинска специалност по „Детски болести“. От 2010 г. работи във Военномедицинска академия, от 2017 г. е ръководител на отделение във Втора клиника по инфекциозни болести. Член на Български лекарски съюз и Българска педиатрична асоциация.

„Зад популярното понятие „летен грип“ се крият различни вирусни инфекции, които най-често нямат нищо общо с грипния вирус“, разкрива д-р Гинка Делиева. И потвърждава, че „обичайните заподозрени“ – ентеровирусите, наистина са много характерни за сезона. „Погрешно обаче се смята, че те протичат със стомашно-чревни прояви, които всъщност са рядка тяхна изява. Затова бих искала да не задълбочавам вниманието ви върху различните вируси, а върху техните клинични прояви“, уточнява педиатърът.

Симптомите помагат да се ориентираме

По-лесно е да се ориентираме за лечението по симптомите, които проявяваме.

Едната група прояви е свързана с горните дихателни пътища:

  • хрема;
  • кашлица;
  • болка в гърлото;
  • температура;
  • конюнктивит или обриви по тялото (по-рядко).

Друга група симптоми е свързана със стомашно-чревния тракт:

  • гадене;
  • повръщане;
  • диария;
  • температура.

„Най-често се касае за две групи симптоми. Първата е с такива от страна на горните дихателни пътища – хрема, кашлица, болка в гърлото и температура, понякога придружени с конюнктивит или обриви по тялото“, изрежда ги д-р Делиева. А втората с прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, диария, температура. Край морето или язовира родителите по-често се сблъскват с втората група симптоми, особено през лятото.

Обезводняване

„Когато става дума за стомашно-чревно неразположение, е важно родителите да започнат своевременно оводняване, тъй като обезводняването е най-честата причина за хоспитализация. Детето трябва да пие често и по малко вода, разтвори за рехидратация, билкови чайове – в количество за денонощието според възрастта му, но малко повече от обичайното, тъй като загубите на течности с диарията, повръщането и температурата са повишени“, подчертава педиатърът.

Какво да сложим в аптечката за път?

Разтвор за рехидратация, както и медикаменти срещу повръщане, диария и температура, препоръчани от личния лекар не бива да не пропускаме да сложим в „аптечката“, тръгвайки на път. Лекарствата обаче не са всичко. „При заболяване е много важно родителите да запазят спокойствие, да осигурят покой на детето, подходяща храна според възрастта и предпочитанията му – например препечени филии хляб, обикновени солети, бисквити, печен или варен картоф, ориз, безлактозно мляко, както и споменатите медикаменти. И най-вече да наблюдават детето“, категоричен е специалистът от Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Когато преминава бързо

Връхлита внезапно, но и бързо отшумява – това е характерно за летния грип. „Както вече споменах, лечението е симптоматично. Ако състоянието не е толкова тежко, при правилно оводняване и диетичен режим, заболяването се преодолява за 24 – 48 часа. Повечето вирусни инфекции имат обикновено благоприятен ход и самоограничаващ се характер и преминават за 3-5 дни, независимо от сезона“, успокоява д-р Делиева.

При упорито повръщане

Понякога инфекцията се оказва по-коварна. „Ако има някои от следните оплаквания: диарични изхождания над 7-8 пъти за денонощие, повръщане над 7-8 пъти за 24 часа, температура над 38°C, неповлияваща се от медикаменти, силно главоболие, силна отпадналост, отказ от игра, отказ на прием на течности, сухи напукани устни, сух език, намалено отделяне на урина, тогава се налага незабавен преглед и евентуална хоспитализация“, подчертава педиатърът. „Понякога, за щастие – много рядко, настъпват усложнения, засягащи храносмилателната, дихателната, отделителната, сърдечно-съдовата или нервна система, налагащи продължително болнично лечение. И въпреки своевременното лечение, биха могли да доведат до трайни увреждания на различни органи и системи, поради което тези инфекции не бива да бъдат подценявани“, категорична е д-р Делиева.

Дали симптомите са от храната?

Жегите са „рай“ и за токсоинфекциите. Има ли риск да ги объркаме с летен грип? „Наистина, в горещото време се увеличава риска от консумация на развалена храна, причиняваща токсоинфекции. Отдиферинцирането им невинаги е възможно, но затова пък лечението, рискът от обезводняване и усложнения са сходни с тези, предизвикани от летните вируси. Понякога не могат да се разграничат, но поведението и при двата вида инфекции е идентично“, обобщава специалистът от ВМА.

Както и при ентеровирусите, хигиената е ключова за превенцията. „Хапвайки на плажа, не пропускайте миенето на ръцете, не подценявайте наличието на мухи наоколо, избирайте прясно приготвени ястия! А у дома не забравяйте храната повече от три часа извън хладилника! Така ще избегнете повечето рискове от заразяване с тези заболявания“, е препоръката на педиатъра. „Превенцията е важна и не е толкова трудно да се спазва. А за да успеете да се насладите на веселите преживявания по време на ваканцията, без „неприятни изненади“, тя е задължително условие“, напомня д-р Делиева.

Възможно ли е да е COVID-19?..

Симптоми като хрема, зачервено гърло, разстройство или висока температура са характерни и за новите варианти на коронавируса, които в по-голяма степен засягат децата. Ако има основание да се мисли за COVID-19, най-правилното решение е да се направи тест, съветва д-р Гинка Делиева.

Хепатит А също обича ваканцията

Лятото е любим сезон и на друг коварен вирус, който не бива да подценяваме на фона на т.нар. летен грип и коронавирусната инфекция. „Затова искам да напомня за Болестта на мръсните ръце – Хепатит А, който също обича топлото време. И макар при децата да протича леко, може да предизвика епидемичен взрив, със заразяване на повече хора“, предупреждава специалистът от Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Снимка на семейство на море през лятото: Pexels, Pixabay