
Компотът, известен като ошав, е традиционен за българската трапеза на Бъдни вечер.
За добрия ошав е полезно да се използват разнообразни сушени плодове, за да може компотът да стане с максимален брой полезни вещества и витамини.
Не използвайте захар, а мед за подсладител.
Необходими продукти (за една тенджера):
– около 500 г сушени плодове – сини сливи, сливи, ябълки, дюли, кайсии, череши, круши, дренки, шипки;
– 150 г мед.
Начин на приготвяне:
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа.
След това което плодовете се изваждат, а водата, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито.
С нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им.
След сваряването се добавя мед и се разбърква.
Ошавът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд, подходящ за сервиране на празничната трапеза.
За приятно Коледно настроение Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция от най-добрите български и световни Коледни песни:
Снимка: Едуард Кацаров / Flickr