Как да сварим здравословен ошав


Компотът, известен като ошав, е традиционен за българската трапеза на Бъдни вечер.

За добрия ошав е полезно да се използват разнообразни сушени плодове, за да може компотът да стане с максимален брой полезни вещества и витамини.

Не използвайте захар, а мед за подсладител.

Необходими продукти (за една тенджера):
– около 500 г сушени плодовесини сливи, сливи, ябълки, дюли, кайсии, череши, круши, дренки, шипки;
– 150 г мед.

Начин на приготвяне:
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа.

След това което плодовете се изваждат, а водата, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито.

С нея отново се заливат плодовете  и се варят до омекването им.

След сваряването се добавя мед и се разбърква.

Ошавът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд, подходящ за сервиране на празничната трапеза.

За приятно Коледно настроение Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция от най-добрите български и световни Коледни песни:

Снимка: Aivar Ruukel