Ето полезни съвети как да се отървем от нитратите в салатата.
Сред най-често консумираните през пролетта и лятото е зелената салата. Тя редовно присъства и на Великденската трапеза.
Марулите обаче са сред зеленчуците с най-високо съдържание на нитрати.
Има начини да се отървем от опасните вещества, обясни по Нова телевизия проф. д-р Донка Байкова, председател на Българското дружество по хранене и диететика.
Често пъти имаме дискомфорт на стомаха, на червата през пролетта, когато започваме по-често да се храним със зеленчуци. Това се дължи на неправилна консумация, обясни проф. Байкова.
Задължително трябва да се махнат и изхвърлят последните и жълтите листа и кочаните на марулите. В най-външните листа се съдържа най-голямо количество нитрати.
След това да накиснем останалите листа за половин – един час във вода. Към водата може да се добави оцет или сода.
Не оставяйте купените зеленчуци в нейлонови пликове на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в нитрити, които са още по-опасни за организма.
Нитратите са водноразтворими, термолабилни и водата, в която са сложени за изкисване, я изхвърляме, нищо че ще загубим известно комичество витамини и минерали, съветва д-р Байкова.
След това салатата се нарязва и веднага трябва да се консумира.
Не само краставиците и тиквичките трябва да се белят задължително, а също и доматите и репичките.
Доматите може и да се бланшират, като се поставят за 1-2 минути в топла вода.
Снимка: yosoynuts