Как да се предпазим от летните вируси? (ВИДЕО)

лято

Съвети на проф. Тодор Кантарджиев как да се предпазим от летните вируси.

Лятото настъпи на 21 юни в 17:57 ч., а зарази дебнат от всякъде.

Именно опасностите, които ни дебнат през летния сезон, бяха тема на гостуването на проф. Тодор Кантарджиев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ при настъпването на Лято 2022.

Той изтъкна, че преносител на някои заболявания са комарите и в столицата са взети мерки срещу този вид насекоми. Проф. Кантарджиев препоръча да си купим репеленти и машинки срещу комарите в стаите, майките на бебета да мажат с репелент количките и леглото на детето, а не кожата му.

Предупреди, че по обяд хапят тигровите комари, които са пренесени у нас с цветя, а след 18 часа хапят този вид, който обичайно населява нашите географски ширини.

С настъпването на астрономическото лято и трябва да помислим за някои летни инфекции, каза още Тодор Кантарджиев.

„Инфекциите са свързани с храненето, пиенето на вода и мръсните ръце. Възпитаният човек трябва да си мие по 12 пъти на ден ръцете без да сме в ковид обстановка, да се създават навици и на децата за това, а когато сме на курорт – тоалетните ни кърпички да са на хлорна основа.“ – препоръча проф. Кантарджиев.

Той коментира и разпространението на ковид като изтъкна, че в Гърция преди ден са регистрирани 7000 новозаболели, от които 8 души са починали. В България в същия ден имаме 240 заболели, но 9 починали.

“Това значи, че в Гърция доста повече са ваксинираните и смъртността е по-ниска, същото е в цяла Европа”, отбеляза той.

Проф. Кантарджиев поясни, че Омикрон започна да мутира и B2 се е изчерпил. Най-новият вариант на щама ще е BE, твърди той.

Вижте целия разговор във видеото:

Снимка: Oliver Sjöström / Pixabay