Как да се яде по-малко без да сме гладни?


мини порции

Учените разкриха начин да се яде по-малко.

Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи за чувството на глад.

По този начин човек може да намали количеството употребявана храна. Това е извод на учени от Пенсилванския университет в САЩ, пише британския вестник Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Биолозите изучили връзката между невроните на хипоталамуса – областта на мозъка, която отговаря между другото за чувството на глад и за вида, аромата и вкуса на храната.

По време на изследването гладни лабораторни мишки били хранени отначало с ароматизиран гел без хранителни вещества, което довело до потискане на съответния участък от хипоталамуса. Но само след няколко минути мозъкът на мишките се връщал към „гладното” състояние.

При повторното хранене с гел хипоталамусът престанал да реагира на този вкус. След това обаче на мишките бил поднесен гел с относително малко калории. Това вече утолило чувството на глад за дълго време.

Освен това ароматът и видът на гела с калориите потискал желанието да се яде повече от „празния” гел.

В третия етап мишките получавали хормони, които се изработват при храносмилане – пептид YY, амилин и холестоцистокинин. Въпреки че животните не получавали хранителни вещества те се усещали напълно сити.

Авторите на изследването се подготвят да продължат проучването на влиянието на хормоните върху чувството на глад и се надяват да се научат да лъжат мозъка.

Zdraven.bg припомня, че лакомията е основна причина човек да се храни повече от необходимото и при липсата на спорт това редовно води до затлъстяване, а оттам – до увреждане на здравето и съкращаване на живота. А вече е доказано, че на здравословно хранене мозъкът се научава.

Снимка на мини порции: Meal Makeover Moms