>

Как да си премерим температурата най-точно?

термометър

Къде и как може да премерим температурата на тялото най-точно?

Специалистите от шведския университет Еребру мерили температурата на 323 доброволци – пациенти на университетската клиника, слагайки термометъра на всички възможни за това места – под мишницата, в устата, в ухото, влагалището и в ануса.

Получените данни категорично сочат, че най-точно термометърът отчита, ако се сложи в ануса.

Косата и ушната кал изкривяват данните, измерени в ухото, а да се държи правилно термометърът в устата се оказва трудно, пише health.bg.

Върху градусите, измерени под мишницата, влияе дезодорантът, потта, дрехите. Меренето на температурата в ануса не е твърде удобно, но затова пък е точно. Верен е и резултатът, измерен във влагалището, но той не върши работа на половината човечество.

Най-неточен се оказва начинът, който е най-лесен и най-разпространен –  подмишничната ямка. По принцип нормалната температура на това място започва не от 36,6°, а от 36,3° по Целзий. Оказва се, че разлика от 0,5 градуса е обичайна при мерене под мишницата.

Ако нямате намерение да си променяте навиците и се придържате към слагане на термометъра под мишницата, тогава опитайте се да се съобразите със следните условия:

– Подсушете мястото -това предпазва от охлаждане заради изпаряването на потта. Старайте се термометърът да е плътно прилепнал  от всички страни към кожата в най-дълбоката част на ямката и да не се изплъзва оттам.

– Ако термометърът е живачен, мерете температурата в продължение на около 10 мин.

Забелязали сте, че показанията на електронния  и на живачния термометър се различават? Шведските експерти твърдят, че се дължи на неправилната употреба на първия и съветват: За точен резултат, след като чуете писукащия сигнал, подръжте термометъра още минута.

Учените изброяват нормалната температура в различни места:
под мишница: 36,3° – 36,9°
в слабините: 36,3° – 36,9°
във влагалище: 36,7° – 37,5°
в уста: 36,8° – 37,3°
в анус: 37,3° – 37,7°

Снимка: Александер Даучик