Как диетите влияят в социалните мрежи?

диетично

Успехът ни в спазването на диети или провалът рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи.

Учени откриха пряката връзка между поведението на човек в социалните мрежи и успеваемостта на диетите, които спазва. Нещо повече, експеримент на Технологичния университет в Джорджия е установил, че успехът (или пък провалът) ни в диетите може да се определи с точност до 77% в зависимост от набора думи и фрази, които използваме в Twitter, например.

Водещият изследовател на проекта проф. Мунмун де Кодури твърди, че колкото по-успешно хората се придържат към дневните си цели в храненето, толкова по-позитивно отношение демонстрират в социалните си взаимоотношения, цитира агенция БГНЕС. Подобни позитивни изказвания могат да са Ако не се проваляш, значи не се опитваш достатъчно усърдно, Ако никога не се спънем, никога няма да паднем. А ако не падаме, никога няма да се научим как да растем.

Други отличителни страни на хората, справящи се със спазването на хранителния си режим, са честото акцентиране върху теми като фитнес и здраве и по-откритата и приятелски настроена комуникация с виртуалните си последователи. Освен това – чрез позитивната си енергия, споделянето на здравословни рецепти, мотивиращи мисли и трикове за упражнения, те изграждат по-голяма мрежа от приятели, които ги подкрепят и това неминуемо се отразява на желанието им да продължат с преследването на целите си.

Колкото до тези, които постоянно се провалят в опитите си да спазват диета или да се придържат към здравословен хранителен режим? Тяхното съдържание в Twitter често демонстрира отрицателен тон, страх или пък омраза, породени от поредното разочарование. Според де Кодури при тях постоянно може да се забележи как се оплакват от липсата си на настроение, от всякакъв вид болки, от случилото се в ежедневието им или накратко … животът им се струва вечно черен. За да достигнат до тези заключения изследователите са прегледали над 2 млн. туита от близо 700 потребителя. Отделните туитове са били анализирани за наличието на лингвистични похвати, които разкриват връзка между израза на емоционалност и здравето/ благосъстоянието на човека.

Наред с афективните и когнитивните аспекти, лингвистичният стил на публикациите също е бил поставен под лупа. Де Кодури се надява, че този аналитичен похват ще създаде благоприятни условия за подобряване на здравословното състояние и прихващане на емоционалното състояние на човек, така че да му се подаде по правилен начин ръка, когато реши да се отказва или изпада в депресия.

Бъдете винаги с актуална информация за здраве, красота и добро настроение и се присъединете към здравните фенове в любимите си социални мрежи:
във Facebook (над 126 100 фенове): facebook.com/Zdraven.bg
в Google+ (над 825 последователи): Красота и здраве

в Pinterest (над 125 последователи): pinterest.com/zdravenКрасота и здраве

в YouTube (над 80 абонати): Красота и здраве

Снимка: Томас Собек