Как захарта вреди на микрофлората в червата?

захар

Как захарта променя микрофлората в организма на бозайниците?

Захарта атакува производството на белтъка, необходим за колонизирането на чревните бактерии в здравите организми.

Микрофлората в храносмилателната система играе ключова роля в човешкото здраве и нейният състав е свързан с хранителния режим. Доскоро учените смятаха, че въглехидратите се абсорбират в тънките черва и никога не достигат дебелото черва. Въпреки това, последните проучвания показват, че захарта може да пътува до дебелото черво, където живеят тези микроорганизми. Така захарта може да влияе и на микрофлората, като променя нейния състав.

Предвид високата консумация на захароза и фруктоза в западната диета, ние искахме да разберем какъв ефект има захарта върху състава на чревната микробиология, каза Едуардо А. Гроизман, професор по микробиална патогенезаи старши автор на проучването.

Гроизман и колегите му изследвали ефекта от висококачествена диета, богата на захароза и глюкоза, при опитни мишки върху една от тези полезни бактерии в червата – Bacteroides thetaiotaomicron – вид бактерия, свързана със способността организма да обработва здравословни храни като зеленчуци.

Учените от Йейлския университет установиха, че захарта блокира активността на белтъка, който е необходим за размножаването на чревната микрофлора в организма на бозайниците. По този начин прекомерната консумация на сладки неща води до натрупване на килограми и до здравни проблеми.

Оказало се, че захарозата, състояща се от глюкоза и фруктоза, блокира производството на белтъка Roc, който е необходим за колонизирането на бактериите.

Ролята на диетата към чревната микрофлора е по-значима, отколкото просто предоставянето на хранителни вещества, каза Гроизман. Изглежда, че въглехидратите като захарта могат да действат също като сигнални молекули.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA на 17 декември 2018 г. и като прессъобщение в уебсайта на Йейлския университет.

Снимка на захар: Conger Design