Как звучи Слънцето?

Слънцето

Искате ли да чуете как звучи Слънцето?

Американската космическа агенция НАСА разпространи аудио запис, който отговаря на въпроса как звучи движението на Слънцето в прессъобщение от 25 юли 2018 г.

Американската космическа агенция, съвместно с европейската, са изследвали в продължение на 20 години всички вълни и изригвания на Слънцето, които предизвикват шум в динамичната слънчева атмосфера. След две десетилетия резултатът е събран в аудиозапис с продължителност от 82 секунди.

Учените обясняват, че това, което се чува на записа, са нискочестотните звуци на Слънцето, предизвикани от естествените вибрации на звездата.

Звукът е средно до нискочестотен, защото улавя естествените вибрации на звездата. Този звук помага на учените да изследва това, което не се вижда с просто око.

Вълните пътуват и отскачат около и навътре в Слънцето и ако очите ви са достатъчно чувствителни, те действително биха могли да видят това, каза Алекс Йънг, асоцииран научен директор в отдела за наука за хелиофизика към в космическия център Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд, САЩ.

Именно там звуците на Слънцето са изложени за посетителите на центъра, където посредством специална арт инсталация, наречена Солариум, желаещите могат да се транспортират виртуално в центъра на Слънчевата система.

Нямаме конкретни начини да погледнем вътре в Слънцето. Нямаме микроскоп, с който да изследваме в детайли повърхността му. Използвайки вибрациите му, можем да разберем много повече неща за него, допълва още Йънг.

Въпросните вибрации ще позволят на учените да проучат редица сложни процеси вътре в Слънцето – от слънчеви изгаряния до коронарни масови изхвърляния.

Снимка на Слънцето: НАСА