Как коронавирусът уврежда обонянието?

миризма

Загубата на обоняние е характерен симптом на Ковид-19. На какво се дължи това?

Загубата на обоняние е един от най-честите симптоми на новата коронавирусна инфекция Ковид-19. Според различни източници процентът на пациентите с Ковид-19 с този симптом варира от 22% до 68%.

Учени от Харвард обясниха на какво може да се дължи загубата на обоняние при Ковид-19.

Новият вид коронавирус всъщност не може да увреди обонятелните неврони, защото той действа само върху спомагателните клетки, които участват в начина, по който възприемаме миризмата.

Следователно хората, които са се разболели от Ковид-19, не могат да загубят обонянието си завинаги, заключават генетиците.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното научно издание Science Advances на 31 юли 2020 година.

“Смятам, че това е добра новина, защото след възстановяването няма да е необходимо обонятелните неврони да бъдат заменени или възстановени от нулата. Но ние се нуждаем от повече данни и по-добро разбиране на механизмите, чрез които се губи обонянието, за да се потвърди това заключение”, каза един от авторите, доцентът по неврология в института „Блаватник“ към Медицинското училище на Харвард Сандип Робърт Дата, цитиран от уебсайта на университета на 24 юли 2020 година.

Обонятелният епител съдържа различни видове клетки и изследователите очакват, че ще бъдат засегнати невроните, които усещат миризми и предават информацията до мозъка. Вирусът SARS-CoV-2 обаче всъщност се свързва с различен тип клетки, които поддържат невроните. Това бе „изненада“ за учените. Илюстрацията по-горе показва клетъчната структура на обонятелния участък, като респираторните клетки са засегнатите в COVID-19 случаи. Вирусът засяга и стволовите клетки в областта, които прерастват във функционални клетки.

„Това е интересно, защото може да осигури някои потенциални механизми за това как коронавирусът всъщност може да причини промяна в обонянието ви“, заявява Дата. „Мисля, че поне на пръв път тези механизми не са тези, които бихме очаквали.“

Изследователят заяви, че е необходима още работа за потвърждане на неговите открития, но някои доказателства показват, че загубата на обоняние настъпва бързо след заразяването. „Това е нещо като превключвател, когато един ден усещате мирис, а на другия ден не можете“, пояснява Дата.

Аносмия или загуба на обонянието представлява състояние, при което се губи способността за усещане на миризма. Загубата на обоняние може да бъде временна или постоянна.

Zdraven.bg припомням, че популярният готвач от телевизиония екран Ути Бъчваров изгуби рязко обонянието си, след което се установи, че е болен от коронавирус. №1 тенис рекатетата на България Григор Димитров също заяви, че по време на заболяването си от Ковид-19 е загубил способността да усеща миризми.

Снимка: Дана Тентис