Как най-ефикасно се успокоява плачещо бебе? (ВИДЕО)

плачещо бебе

Учени установиха как най-ефикасно се успокоява плачещо бебе.

Учени от Япония и Италия публикуваха резултати от проучване, което показва оптималния начин да се успокои плачещо бебе, съобщи агенция БТА.

Това се постига, ако родителите вземат бебето на ръце, спокойно го разхождат около пет минути и след това седнат и продължат да гушкат детето още пет до осем минути, пишат авторите на изследването, публикувано в списание „Current Biology“ на 13 септември 2022 г.

„Средно 20-30% от бебета плачат прекалено и заспиват трудно без особена причина, което стресира родителите и дори води в малка част от случаите до импулсивно малтретиране на детето“, се посочва в публикацията.

Авторите са заснели родители, които гушкат, носят на ръце, люлеят децата си и лягат до тях в опит да ги успокоят и приспят, за да се установи най-ефикасното поведение за успокояване на бебетата.

бебе рев

Учените подчертават, че бебешкият плач се повлиява от движението, а не от неподвижно гушкане в скута. Дори и през деня петминутно движение подпомага заспиванетог

Оставането до леглото на бебетата пет до осем минути, след като са заспали, в повечето случаи помага децата да заспят дълбоко.

В изследването са участвали 32 новородени на възраст до седем месеца и техните биологични майки в Япония и Италия.

Вижте нагледно видео как се успокоява плачещо бебе:

Снимка на плачещо бебе: Ben Kerckx / Pixabay